Cum este ţinută în viaţă societatea de termoficare reabilitată cu fonduri europene după ce 60% din populaţie s-a debranşat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SC ENET mai are sub 12.000 de abonaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, din cei peste 30.000 care erau în 1990.

Societatea de Termoficare ENET a ajuns din nou să stea cu mâna întinsă la Primărie, după ce a beneficiat de o modernizare de câteva zeci de milioane de euro.  

Deşi încă din anul 2009 erau alte opţiuni pentru încălzirea oraşului, respectiv monraea de centrale de blocuri, de apartament sau alte sisteme, s-a forţat nota pentru ca acest mamut cu picioare de nisip să obţină fonduri europene.

După ce peste 60% din populaţie s-a debranşat, firma a rămas cu datorii istorice şi în momentul de faţă oricine poate cere dizolvarea firmei, lucru recunoscut de conducerea societăţii, care spune că trecutul datoriilor apasă grav. Consiliul Local a aprobat deja majorarea capitalului social al SC ENET cu suma de două milioane de lei, la solicitarea ENET, în condiţiile în care societatea are datorii istorice de aproape 115 milioane de lei.

În plus, terenul intravilan al societăţii este sub sechestru.

“Solicitarea noastră are ca temei juridic prevederile art. 113 lit f. şi art. 153, ind. 24 din Legea 31/1990 şi vine pe fondul dezechilibrului între activul net al societăţii şi capitalul social subscris, în sensul că activul net se situează la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social. Menţinerea acestui dezechilibru este deosebit de periculoasă, întrucât dă posibilitatea oricărei persoane interesate să solicite Oficiului Registrului Comerţului dizolvarea societăţii, cu consecinţa deschiderii procedurii lichidării cu grave implicaţii sociale în plin sezon rece 2018-2019”, se arată în adresa trimisă primarului Misăilă de către Nicolae Milanovici, preşedintele Consiliului de Administraţie al ENET.

Conform datelor oficiale, SC ENET mai are sub 12.000 de abonaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, din cei peste 30.000 care erau în 1990.

Anul trecut, pe rolul Tribunalului Vrancea, Secţia Civilă şi de Contencios Administrativ Fiscal în materie de Faliment a fost introdusă cererea de Concordat Preventiv, solicitată de societatea de termoficare ENET, din cauza datoriilor imense către mai mulţi creditori.

Este vorba despre Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi Compania de Utilităţi Publice, acestea fiind chemate în dosar în calitate de creditori. Deocamdată, instanţa de judecată a dispus suspendarea provizorie a urmăririlor silite şi totodată a dispus deschiderea procedurii de concordat preventiv pentru debitoarea ENET SA Focşani, fiind desemnat ca administrator concordatar provizoriu ASIST CONT SPRL FOCŞANI.

Anul acesta, edilii au demarat un nou proiect de modernizare a reţelelor de termoficare din oraş, în valoare de 16 milioane de euro, din bani europeni, dar este de văzut dacă societatea ENET va reuşi să se redreseze financiar până când modernizarea va fi gata. În plus, preţul gigacaloriei este prevăzut să crească până la 600 de lei în următorii zece ani.

În loc să ofere soluţii legate de eficienţa economică a societăţii, conducerea ENET se bazează în continuare pe administraţie şi politic că vor rezolva problemele.

”Nu mor caii când vor câinii! Cu ajutorul domnului primar, al tuturor consilierilor care tratează problemele cetăţenilor într-un mod responsabil, al salariaţilor SC SNET SA, se vor asigura parametrii normali de funcţionare şi continuitate a serviciului”, se menţionează într-un comunicat al conducerii ENET Focşani.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite