Cum scapă o comună de asistaţii social. Beneficiarii pot câştiga de trei ori mai mult şi se aleg cu carte de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firma Primăriei asfaltează drumurile din comună
Firma Primăriei asfaltează drumurile din comună

La Ciorăşti, o comună din judeţul Vrancea, numărul asistaţilor social a scăzut în acest an la jumătate, după ce autorităţile locale le-au făcut oferte de muncă beneficiarilor.

Autorităţile din comuna vrânceană Ciorăşti au reuşit să reducă numărul beneficiarilor ajutoarelor sociale, făcând astfel o importantă economie la bugetul lor. 

Astfel, dacă la începutul anul 2017 în scriptele primăriei figurau 80 de persoane care primeau ajutoare sociale, în jur de 500 de lei pe lună, acum numărul s-a înjumătăţit.

Pentru o parte din ei, edilii au găsit de muncă propunându-le să se angajeze la firma de construcţii a primăriei. 11 dintre ei au acceptat să lucreze la noua staţie de asfalt, iar în cazul a 30 s-au sistat ajutoarele sociale pentru că nu au vrut să muncească.

”Am avut cazuri în care i-am angajat pe cei care primeau ajutor social. Unii au plecat, pe motiv că se duc la cules de struguri sau alte activităţi mai bine plătite. După aceea au venit înapoi să îi angajăm. Avem de lucru pentru mai multe persoane datorită proiectelor pe care le realizăm în comună”, spune primarul Nicolae Braicău.

În grija primăriei au rămas acum doar acele persoane bolnave, care nu pot presta activităţi. SC Prestări Servicii Ciorăşti SRL, firma Primăriei, a achiziţionat o staţie de asfalt, iar societatea se află acum în situaţia de a realiza investiţii în drumurile din comună şi nu numai, doar prin forţa proprie.

”Este mai bine aici, că sunt plătit cu 1.400 de lei, ajutor social luam cam 500 de lei”, susţine Vasile Manea, unul dintre localnicii care au renunţat la ajutorul social pentru a semna un contract de muncă.

De menţionat că, în urmă cu cinci ani, autorităţile locale din Ciorăşti au decis înfiinţarea unei firme pentru a realiza prin intermediul ei lucrările de interes utilitar din comunitate. Din acest punct de vedere, investiţiile s-au dovedit mult mai rentabile, dar firma a rezolvat şi problema unor locuri de muncă pentru şomerii din sat. În prezent, la firmele şi asociaţiile înfiinţate de administraţia locală lucrează peste 60 de persoane din comună.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite