Cum au ratat autorităţile din Vrancea, în Anul Centenar, înfiinţarea Parcului Memoriei Naţionale. De ce s-a amânat ultima campanie de plantare a stejarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de plantare a început în 2017, la Mărăşeşti FOTO: Alexandra Tătaru
Campania de plantare a început în 2017, la Mărăşeşti FOTO: Alexandra Tătaru

Se doreşte ca pe o suprafaţă de 75 de hectare să fie realizat un “monument viu”, sub forma unei plantaţii de stejari.

Autorităţile din Vrancea au început anul trecut amenajarea, în vecinătatea Mausoleului de la Mărăşeşti, a unui Parc al Memoriei Naţionale, pentru cinstirea eroilor din Primul Război Mondial.

Practic, s-a dorit plantarea, până la sfârşitul acestui an, a 350.000 de puieţi de stejari, numărul fiind ales astfel încât fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, care şi-a jertfit viaţa pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, primească un arbore în acest parc.

Pentru acest lucru, Consiliul Judeţean Vrancea a atrasîn domeniul public al judeţului un teren în suprafaţă de 75 ha, care aparţinea Primăriei Mărăşeşti, iar primii 50.000 de stejari au fost plantaţi în luna noiembrie 2017, într-o amplă campanie la care au participat mii de oameni, în secial elevi, angajaţi din instituţii publice, militari etc.

parcul memoriei

A doua campanie de plantare din proiectul ”Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate RoMândria" a avut loc în această primăvară, în luna aprilie, când pe o suprafaţă de 25 de hectare au fost plantaţi 112.500 puieţi de stejar.

Ar fi trebuit ca diferenţa, de 189.500 de puieţi să fie plantaţi în această toamnă, aşa cum s-au angajat reprezentanţii Consiliului Judeţean anul trecut.

“Plantarea puieţilor şi derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918", se lăudau oficialii judeţului la debutul campaniei.

Între timp însă lucrurile s-au schimbat iar Consiliul Judeţean a scos la licitaţie serviciile pentru împădurirea a 56 de hectare de teren, respectiv 238.500 puieţi de stejari, pentru suma de 8,1 milioane de lei, ceea ce înseamnă puţin peste 1,7 milioane de euro.

De aici deducem că aproape 50.000 de stejari plantaţi în cele două campanii de împădurire nu s-au prins în cele două campanii de împădurire. Prin urmare, Consiliul Judeţean va angaja o firmă specializată să planteze numărul de stejari de care este nevoie, astfel că nu se va mai face acea mobilizare a cetăţenilor.

Este de menţionat că Guvernul României a alocat anul trecut, cu ocazia Centenarului Primului Război Mondial, trei milioane de lei pentru înfiinţarea Parcului Memoriei Naţionale.

Până acum, la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean s-au înscris trei firme de profil, respectiv Miniprest Serv SA din Rovinari, Asocierea Terra Silva SRL– Terra Forest SRL din Dolj şi Asocierea Miluca SRL – Zooprod SRL – Passilva Proiect SRL Huşi, judeţul Vaslui.

Procedurile de licitaţie sunt programate a se încheia în luna martie a anului viitor. Acest lucru înseamnă că, în cel mai fericit caz, ultima campanie de plantare, făcută de specialişti, va avea loc în toamna anului viitor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite