Cum plătesc oamenii dintr-o localitate din Vrancea zeci de metri de ape uzate fără să aibă reţea de alimentare cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Nucă are apometru montat la puţul pe care l-a forat pe banii săi  FOTO: Ştefan Borcea
Irina Nucă are apometru montat la puţul pe care l-a forat pe banii săi  FOTO: Ştefan Borcea

La Adjudu Vechi, cartier al municipiului Adjud, autorităţile locale au omis să includă într-un proiect cu fonduri europene alimentarea a două străzi la reţeaua publică.


Situaţie aberantă în Adjudu Vechi, un cartier al municipiului Adjud de peste 2000 de locuitori, acolo unde oamenii plătesc serviciul de canalizare şi ape uzate, fără să beneficieze de alimentare cu apă de la reţeaua publică.

La această situaţie absurdă s-a ajuns în urma amplelor lucrări cu fonduri europene, realizate în mai multe localităţi din judeţ, prin care s-a urmărit extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din aşezările urbane, un proiect în valoare de aproape 100 de milioane de euro. Printre localităţile incluse în proiect s-a aflat şi municipiul Adjud, cu cartierul component Adjudu Vechi. Aici oameii plătesc impozite ca în centrul municipiului Adjud, dar nu beneficiază de servicii pe măsură.

Lucrările, executate de firma Vega 93 Galaţi, o abonată constantă la banul public în Vrancea, au decurs oarecum normal şi s-au finalizat în termen, dar la finalul acestora s-a constatat că două străzi din localitate nu beneficiază de utilităţi complete, respectiv apă curentă şi canalizare, ci numai canalizare. Explicaţia: străzile figurau ca având sistem de alimentare cu apă, dar în realitate acesta lipsea cu desăvârşire.

Fiind vorba de un proiect cu fonduri europene, cei de la Compania de Utilităţi Publice, operatorul de apă canal, s-au grăbit să exploateze reţeaua de canalizare, facturând populaţia de pe cele două străzi pentru apa pe care oamenii şi-au adus-o singuri, prin puţuri forate în gospodăriile lor.

image

“Eu am foraj propriu şi hidrofor, pe care îl foloseam la udatul grădinii. Abia aşteptam acest proiect, să fim şi noi în rând cu lumea, să avem apă de la reţea publică şi canalizare. Ei nu au băgat decât canalizarea. Au venit cu un soi de şantaj, că dacă nu-i lăsăm să ne pună apometru la apa pe care eu am tras-o prin foraj o să fim puşi la plată la pauşal. Nu plătesc foarte mult, până în 10 lei pe lună, dar acum nu mai pot să-mi ud grădina cu apa mea, pentru că acest consum ar trece prin apometru şi aş plăti sute de metri pe lună”, ne spune Irina Nucă, localnică în Adjudu Vechi.

Puţ forat are şi familia Plugaru, dar aceasta a refuzat contorizarea apei proprii, fapt pentru care plăteşte serviciul de canalizare în regim pauşal. Întâmplarea a făcut ca la momentul documentării acestui subiect familia în cauză să primească factura pentru canalizare: 45,28 de lei, pentru 17,55 mc de apă deversată în canalizare. Nu vă închipuiţi că acolo ar locui o sută de persoane, pentru că nici aşa nu s-ar ajunge la asemenea cantitate, ci doar trei persoane.

image

“Cum să pun apometru domnule la apa mea? Păi eu am multe animale, am grădină, pe seceta asta eu ud zilnic. Dacă mi-ar fi pus apometru, pe care tot eu trebuia să-l plătesc, aş fi fost bund e plată sute de lei pe lună apa. Este aberant să crezi că o familie poate plăti 17 metri cubi de ape uzate pe lună. Astea sunt pierderile de pe toată reţeaua, cu care noi suntem încărcaţi”, ne spune şi Daniel Plugaru, localnic.

Bărbatul ţinea în mână şi factura vecinului său, care nu locuieşte deloc în casa pe care şi-a construit-o, dar este pus la plată degeaba.

image

Directorul Companiei de Utilităţi Publice, societatea care operează serviciile de apă-canal în oraşele din Vrancea iar în viitor în tot judeţul, dă vina pe Primăria Adjud.

“Noi am preluat o situaţie de la Primăria Adjud, care spunea că pe străzile respective există alimentare cu apă, dar de fapt nu exista. Eu ştiu că oamenii plătesc doar serviciile pentru apele uzate care se scurg în canalizare”, spune Gheorghe Vasilescu, directorul CUP Focşani.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Adjud se jură că nu au ştiut de această situaţie şi spun că prin noul proiect al CUP, din noul exerciţiu cu fonduri europene, va fi rezolvată şi această deficienţă.


 

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite