Cum a murit eroul Stan Poetaş, general român în Primul Război Mondial. Bolşevicii i-au batjocorit crunt cadavrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost singurul comandant de brigadă care, în campania din timpul Primului Război Mondial, între 1916-1919, a comandat o singură mare unitate - Brigada 17 Infanterie.

Născut în anul 1870, în judeţul Brăila, Stan Poetaş a fost un mare general al armatei române în timpul Primului Război Mondial.

Acesta a luptat mai întâi în Dobrogea, dar şi-a făcut datoria şi în luptele pentru Bucureşti, din noiembrie 1916. Este cel care a condus bătălia de la Neaglov-Argeş, încheiată cu o captură impresionantă a armatei române, respectiv prizonieri şi armament. A luptat la Mărăşeşti şi Muncelu, acolo unde soldaţii români au scăldat cu sânge una dintre cele mai mari victorii din istoria românilor.

După armistiţiu, bandele de bolşevici proveniţi din Armata Roşie, care voiau să transforme ţara noastră într-o republică populară, au început să-şi facă tot mai mult prezenţa. În Basarabia ajunsă din nou la patria mamă românii de acolo au cerut ajutor în faţa terorii bolşevicilor, iar regele şi guvernul au trimis armata pentru restabilirea calmului.

La toate aceste evenimente a participat din plin şi Stan Poetaş, devenit general, alături de oamenii săi.
În ianuarie 1919, trupele române au primit informaţii legate de pregătirea bandelor sovietice pentru a trece râul Nistru, lucru care s-a şi întâmplat pe 8 ianuarie.

Trupele române au fost atacate din spate, mai exact din unele sate unde populaţia ruso-ucraineană s-a răsculat.

În faţa acestei situaţi, generalul Poetaş a decis să inspecteze batalionul pe care îl conducea.

“Deşi i se atrăsese atenţia asupra pericolului să nu intre în sat căci populaţia e răsculată, ceea ce dânsul nu a voit a crede; coboară pe şoseaua Atachi - Calaraşofca şi este atacat de populaţia civilă, fiind omorât şi cadavrul batjocorit", potrivit notelor prezentate de batalionul pe care îl conducea. Cadavrul său a fost  aruncat într-o groapă de nisip.

Cel care l-a împuşcat avea să fie judecat şi condamnat la moarte în anul 1929.

Istoricul Constantin Kiriţescu a scris astfel despre moartea generalului Stan Poetaş: „I-a fost dat să moară, lovit de un glonţ mişel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar. Neajlov şi la Mărăşeşti, înfruntase de atâtea ori moartea în faţă, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru".

După eliberarea localităţii, în ziua de 11 ianuarie 1919, trupul generalului Stan Poetaş este descoperit şi transportat la Soroca.

La 11 ianuarie colonelul Ion Petrescu informa: „corpul mult regretatului comandant Poetaş l-am dezgropat, depus în sicriu şi l-am evacuat spre Sauca". Înmormântarea va avea loc în data de 14 ianuarie 1919, la Soroca.

Acest episod de război a fost interzis de istoriografia comunistă, dar şi ignorat de istorici, după 1990.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite