Cum a murit celebra spioană Mata Hari. În faţa plutonului de execuţie, a refuzat să poarte banderola neagră la ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mata Hari
Mata Hari

În urmă cu un secol, Mata Hari, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnată la moarte prin executare de francezi, pentru că ar fi fost spioană a Germaniei în timpul Primului Război Mondial.

Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de scenă Mata Hari, a fost o cunoscută dansatoare exotică olandeză, dar istoria o consemnează ca fiind cea mai mare spioană a timpurilor.

A făcut-o ca dublu agent secret,  atât în serviciul Franţei, cât şi al Germaniei, în timpul Primului Război Mondial.

Fiică a unui afacerist prosper, ea s-a remarcat printr-o inteligenţă ieşită din comun, educaţia primind-o în cele mai buni şcoli.

S-a căsătorit la doar 18 ani cu un ofiţer olandez de origine engleză, mariaj care nu a rezistat foarte mult. A plecat la Paris, pentru a îmbrăţişa cariera de dansatoare în baruri.

În timpul Primului Război Mondial a ales să lucreze pentru serviciul de spionaj german, fapt pentru care a fost plătită cu sume foarte mari de bani.

Atunci a fost pentru prima dată când şi-a folosit numele de Mata Hari, care înseamnă „ivirea zorilor”. În anul 1915, la vârsta de 39 de ani, este arestată şi condamnată la Paris, pentru spionaj. Este momentul când se foloseşte de calităţile sale de curtezană pentru a fi iertată, în schimbul angajării sale ca spioană în beneficiul Franţei.

Cum înţelegerile anterioare îi aduceau bani serioşi în conturi, Mata Hari a continuat să-şi ofere serviciile şi pentru partea germană, timp de doi ani reuşind să fie dublă spioană. Francezii au arestat-o din nou pe 13 februarie 1917, la Paris, iar pe 25 iulie a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi.

Executată de un pluton format din 12 soldaţi

A fost executată pe data de 15 octombrie 1917, în faţa unui pluton format din 12 soldaţi. La execuţie a luat parte şi Henry Weles, corespondentul International News Service, care în cronica pe care a scris-o menţionează că Mata Hari a refuzat să poarte banderola neagră la ochi.

image

Acesta a povestit că purta o haină lungă de catifea, de sub care se vedeau ciorapii negri fini şi pantofii eleganţi cu toc.

Alte surse vorbesc despre faptul că în faţa plutonului de execuţie Mata Hari şi-a dat jos haina şi a rămas goală, lucru care nu corespunde cu relatarea celui care a asistat la ultimele momente din viaţa spioanei. Acesta spune că pe sub haina lungă, cu blană mare la guler, purta un kimono de mătase, iar pe cap avea o pălărie mare, neagră.

"Mata Hari a căzut. Nu a murit cum ne-au obişnuit actorii şi starurile de cinema când joacă oameni împuşcaţi. Nu şi-a ridicat mâinile spre cer şi nu s-a aruncat înainte şi înapoi. În schimb, a părut că se prăbuşeşte. Încet, inertă, s-a pus pe genunchi, cu capul mereu ridicat şi fără vreo schimbare a expresiei de pe faţă. Pentru o fracţiune de secundă, părea că se clatină acolo, pe genunchi, privind direct la cei care i-au luat viaţa. Apoi a căzut pe spate, frângîndu-se de la mijloc, cu picioarele sub ea. A rămas acolo, nemişcată, cu faţa spre cer”, a relatat Henry Weles.

Acesta a mai notat că un alt ofiţer, pentru a se asigura că spioana este moartă, i-a mai tras un glonţ în tâmpla stângă.

După mai bine de 50 de ani, prin desecretizarea arhivelor germane în 1970, s-a demonstrat că Mata Hari a fost, într-adevăr, spion german.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite