Cum l-a executat banca pe celebrul scriitor Duiliu Zamfirescu. O poveste de actualitate întâmplată acum 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duiliu Zamfirescu
Duiliu Zamfirescu

Un împrumut luat de la o bancă din Focşani de celebrul scriitor, în urmă cu exact o sută de ani, i-a prilejuit acestuia necazuri în justiţie.

Ca şi astăzi, creditele luate de la bancă de oameni nu erau înapoiate la termenele scadente, fapt pentru care instituţiile bancare apelau la instanţă să recupereze sumele nerestituite.

Un astfel de credit i-a adus probleme şi marelui scriitor Duiliu Zamfirescu, care în urmă cu o sută de ani, mai exact în ziua de 6 aprilie, a contractat un împrumut de 10.000 de lei de la Banca Milcov din Focşani, obligându-se să-i restituie în termen de o lună.

Pe vremea acea, Duiliu Zamfirescu era secretar general la Ministerul de Externe, dar avea afaceri în Vrancea, retrăgându-se adesea la conacul său de la Faraoanele, dar şi la casa din Focşani.

Se pare însă că în anul 1916, când România avea să intre în Primul Război Mondial, afacerile nu i-au mers prea bine scriitorului, astfel că nu şi-a putut respecta angajamentul luat faţă de bancă.

Prin urmare, Banca „Milcov”, prin şeful ei Valeriu Sterian, a solicitat Tribunalului judeţean să-l oblige pe Duiliu Zamfirescu la plata datoriei

“Subsemnatul Valeriu Sterian, directorul Băncii Milcov din Focşani, societatea anonimă cu capital social de 400.000 de lei deplin vărsat, acţionez în judecată comercială pe Domnul Duiliu Zamfirescu, proprietar domiciliat în Focşani pe Bulevardul Carol. Motivul şi obiectul acţiunii este: Că numitul cu cambia din 6 aprilie 1916 devenită la scadenţă cu valoarea primită în numerar datorează Băncii Milcov suma de 10.000 de lei pe care la termenul de 8 mai 1916 n-a fost următor as o restitui. În consecinţă, vă rugăm dispuneţi citarea lui la înfăţişare şi a-l obliga la plata suscitatei sume cu procent comercial de la scadenţă, plus cheltuieli de judecată şi de urmărire”, se arată în cererea de chemare în judecată depusă de directorul băncii, pe 13 mai 1916.

duiliu zamfirescu

Procedura de chemare în judecată  a fost îndeplinită de agentul corpului de portărei  al Tribunalului, care în data de 6 iulie 1916 s a deplasat la domiciliul lui Duiliu Zamfirescu din Focşani, care locuia pe Bulevardul Carol nr 35. Scriitorul nu era acasă şi nici vreo persoană din familia lui care să locuiască aici, fapt pentru care petiţia de chemare a fost lipită pe uşa locuinţei sale, întocmindu-se şi proces verbal  în acest sens. 

La termenul de judecată din 26 iulie 1916 instanţa a emis  sentinţa comercială nr. 56, care prevedea următoarele.

“Admite acţiune şi obligă pe pârâtul Duiliu Zamfirescu, proprietar din Focşani, la a plăti reclamantei Banca Milcov din Focşani suma de 10.000 de lei cu procente legale de 6% pe an de la 9 mai 1916, până la achitare, plus 100 de lei cheltuieli de judecată”.

duiliu zamfirescu

Mai mult decât atât, şeful băncii a aşteptat termenul legal de recurs, după care a cerut de la Curtea de Apel din Galaţi un certificat care să ateste că Duiliu Zamfirescu nu a făcut contestaţie în termenul legal.
Bancherul Sterian a luat certificatul de la Galaţi, a venit la Focşani şi a mers direct la Tribunal unde a depus pe 11 decembrie 1916 o solicitare de investire cu formulă executorie a sentinţei comerciale deja pronunţate.

"Documentele de arhivă nu ne mai dezvăluie paşii următori din dosar, dar nu este exclus ca reprezentanţii băncii să fi mers atât la casa din Focşani a familiei Zamfirescu cât şi la conacul din Faraoane unde au căutat în primul rând bunuri mobile pe care să pună sechestru în vederea valorificării acestora. Când a văzut că lucrurile capătă altă turnură, iar bunurile de pe mica moşie au fost luate la inventariat, Duiliu Zamfirescu nu a mai aşteptat o altă invitaţie şi a făcut rost de bani să-şi achite datoria către bancă", ne spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite