Cum l-a afectat criza Covid-19 pe un retailer local: „Ne vom da seama că am fost prea risipitori, că n-am ştiut să facem economii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Feliciu Paraschiv, un om de afaceri vrâncean care deţine o reţea de 15 supermarket-uri în mai multe oraşe din judeţ, dar şi în câteva zone rurale, spune că pandemia de COVID-19 îi afactează afacerea.

Feliciu Paraschiv a raportat anul trecut o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro. El spune că din cauza pandemiei au scăzut foarte mult vânzările. Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, afaceristul a spus că dacă până la adoptarea stării de urgenţă s-au înregistrat creşteri de vânzări importante, ulterior acestea au scăzut dramatic.

“Au fost nişte creşteri de vânzări importante acum câteva luni. Începând cu a doua săptămână a lunii martie au fost creşteri şi de 40% faţă de media zilnică, am avut şi vârfuri de 70-80%. Nu a crescut numărul de clienţi foarte mult, ci valoarea coşului şi au crescut produsele de consum imediat şi de larg consum, cum ar fi făina, zahărul, uleiul, mălaiul, orezul, ceapa, cartoful şi morcovul. Chiar au avut loc scumpiri în piaţă datorită cererii foarte mari. Noi, până la 15 martie, tot câştigul pe care l-am avut înainte îl pierdem şi o scădere mare a vânzărilor după ce s-a luat măsura izolării la domiciliu. Mare de tot, sub limita normală a unui an normal. Ne aşteptam să fim la un nivel mai ridicat, pentru că  suntem o reţea supermarket-uri de proximitate”, a menţionat Feliciu Paraschiv.

Proprietarul lanţului de supermarketuri Paco din judeţul Vrancea spune că trebuie găsite de către stat pârghiile ca economia să meargă mai departe în contextul pandemiei de COVID-19, pentru că, după părerea sa, efectele vor fi resimţite un timp mai lung şi multe afaceri mici o să moară.

“Un simplu exemplu. Un furnizor de-al nostru de pungi are o afacere mică. Dacă business-ul lui moare imaginaţi-vă că vom suferi şi noi pe viitor. Mă refer la o componentă a unui produs din industrie. Este greu să se refacă. România trebuie să găsească pârghii să se lucreze în continuare. Statul, din păcate este falit. Statul nu a ştiut nici în vremuri bune să-şi gestioneze veniturile, astfel încât la sfârşitul anului, când tragi linie, să vezi că produci mai mult decât consumi”.

Compania vrânceană are, în acest moment, circa 400 de angajaţi, pentru care s-au luat măsuri de protecţie în toate magazinele. În toate maganele au fost puse covoare cu dezinfectanţi, paravane de protecţie, toţi angajaţii au primit viziere, mănuşi, măşti, iar la fiecare două ore echipe speciale dezinfectează culoarele din magazine.

paco

“Pentru noi, oamenii sunt cei mai importanţi, cea mai preţioasă resursă a noastră, pentru că prin ei se realizează afacerea. În business-ul de retail se realizează trei mari priorităţi: protecţia personalului propriu, apoi să rămânem deschşi şi să putem să furnizăm hrană pentru populaţie iar al treilea principiu este să nu devenim un centru de transmisie a bolii. Acesta din urmă este extrem de important, pentru că, practic, la o persoană care stă în casă izolată cel mai mare risc de a se îmbolnăvi apare atunci când vine la magazin să-şi facă cumpărăturile. Pentru că acolo vin toate persoanele iar una infectată dacă lasă microbi pe produse, pe coş, pe jos, pe casă, va fi preluat”, a mai spus Paraschiv.

Afaceristul consideră că după această pandemie toată lumea va trage învăţăminte.

“Noi vom învăţa ceva de la pandemia asta. Cu siguranţă, o să ne dăm seama că poate am fost prea risipitori, poate am cheltuit prea mult, poate nu am ştiut să ne facem economii. Bunicii şi străbunicii noştri au trecut prin războaie, au trecut prin foamete. Noi nu am trecut prin nimic. Chestia asta acum o să ne întărească cu siguranţă. O să ne schimbe comportamentele  de consum,  modul de gândire, modul de a economisi", a concluzionat Feliciu Paraschiv.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite