Cum încearcă şefii Consiliului Judeţean Vrancea să invoce „anonimizarea“ pentru a-şi ascunde declaraţiile de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitând de noul regulament european pentru protecţia datelor, mai mulţi funcţionari din Consiliul Judeţean Vrancea au trecut la „anonimizare“ atunci când îşi completează declaraţiile de avere.

Conducărorii din Consiliul Judeeţan Vrancea profită din plin de noul regulament european privind protecţia datelor, astfel că au ales să păstreze doar "în familie" informaţii cu privire la veniturile pe care le încasează şi averile pe care le deţin.

Aşa se face că declaraţiile de avere şi de interese ale unor şefi din Consiliul Judeţean Vrancea, care trebuiau făcute publice până la data de 15 iulie, pe site-u instituţiei,  sunt ţinute la secret, iar legislaţia privind transparenţa în administraţia publică, în loc să devină mai uşoară, este acum inaccesibilă.

Atât preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, cât şi cei doi vicepreşedinţi, Ionel Cel-Mare şi Dănuţ Cristian, dar şi secretarul judeţului, Raluca Dan, au făcut cerere de anonimizare, astfel că declaraţiile de avere nu pot fi deschise pe site-ul instituţiei.

La fel au procedat şi o parte din angajaţii Consiliului Judeţean, în speţă directori şi şefi de servicii, în condiţiile în care marea majoritatea a funcţionarilor de bună credinţă au ales să nu se ascundă în spatele „cererii de anonimizare“.

Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR) dă dreptul persoanelor de a alege singure ce informaţii cu caracter personal pot ajunge la public.

Este şi cazul declaraţiilor de avere şi de interese ale funcţionarilor publici, dar şi aleşilor, aceştia trebuind să-şi dea consimţământul în acest sens.

Există o procedură legală care permite oricărui funcţionar, persoană contractuală, ales să solicite anonimizarea declaraţiilor sale de avere şi de interese, instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea şi Agenţiei Naţionale de Integritate.

Prin urmare, ultimele declaraţii de avere completate de şefii judeţului sunt din 2017. Conform acestora, Marian Oprişan în în proprietate 7.500 mp de teren agricol la Petreşti, două apartamente în Focşani, două credite scadente în 2020 în valoare de 34.500 de euro.  Pe numele său nu figurează nici un autoturism, dar nici megaconstrucţia de la Km 27, despre care a precizat că este proprietatea mamei sale. Cel mia probabil, modificări sunt la venituri, întrucât după majorarea lefurilor din administraţie Oprişan încasează un salariu lunar de 17.100 de lei.

Vicepreşedintele Dănuţ Cristian deţine un teren intravilan de 500 mp la Vînători, are două autoturisme Opel, are de achitat un credit de 135.000 de lei. Acesta câştigă lunar de la Consiliul Judeţean peste 12.000 de lei.

La rândul său, celălalt vicepreşedinte Ionel Cel Mare are două locuinţe în Focşani şi o casă la Soveja, dar şi mai multe terenuri în intravilan, dar şi agricole sau forestiere, multe dobândite prin moştenire în anul 2015. Acesta deţine un autoturism Opel din 2014, are un cont în bancă de 65.000 de lei iar indemnizaţia primită de la Consiliul Judeţean este de asemenea de peste 12.000 de lei/lună. Cel Mare nu a completat însă în declaraţia de avere pe 2017 şi veniturile încasate din pensia sa de general.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite