Cum a fost pedepsită o judecătoare pentru că i-ar fi salvat funcţia unui primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriana Copaci, magistrat la Tribunalul Vrancea, a fost retrogradată din gradul profesional de tribunal în gradul profesional de judecătorie pentru că ar fi înlesnit unui primar condamnat penal să rămână în funcţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a sancţionat-o cu retrogradarea, în urma unei acţiuni a Inspecţiei Judiciare, pe judecătoarea Adriana Copaci, de la Tribunalul Vrancea.

Sancţiunea a fost dată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitate de voturi, constând în „retrogradarea din gradul profesional de tribunal în gradul profesional de judecătorie” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I raportat la art.991 alin.(1) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”, se menţionează în hotărârea secţiei.

Adriana Copaci este judecător la Tribunalul Vrancea de aproape 20 de ani, iar sancţiunea a venit în urma unei plângeri făcute de un consilier local din Vrancea, care a acuzat-o că printr-o decizie de la începutul acestui an i-ar fi înlesnit primarului comunei Reghiu să rămână în funcţie, deşi a fost condamnat penal şi avea decizie de suspendare din funcţie.

Este vorba despre Răduţă Macovei, primarul comunei Reghiu, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de conflict de interese în timpul mandatului, între anii 2012 şi 2014. Magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi au decis încă din anul 2017 ca edilul să rămână fără mandat.

Mai mult decât atât, în primele zile din ianuarie Instituţia Prefectului a emis ordin de încetare a mandatului primarului Macovei. Pe 30 ianuarie Răduţă Macovei a obţinut la Tribunalul Vrancea o victorie nesperată, după o contestaţie. Magistraţii au anulat Ordinul Prefectului prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Reghiu. Judecătoarea care i-a înlesnit rămânerea în funcţie a fost  Adriana Copaci.

Din anul 2015 există o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care precizează că edilii condamnaţi cu suspendare îşi pierd automat mandatul.

Adriana Copaci este soţia fostului şef al Casei Judeţeene de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, condamnat cu suspendare pentru luare de mită.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite