Cum a ajuns un elev din Focşani să fie maestru internaţional de şah la doar 17 ani. „Şahul este o luptă între două voinţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Pătraşcu este un tânăr din Vrancea care a devenit maestru de şah înainte de a ajunge la vârsta majoratului. „Weekend Adevărul“ vă spune povestea unui campion în sportul minţii.

Tânărul Cătălin Pătraşcu, din Vrancea, este un promiţător talent în ceea ce se numeşte sportul minţii. Anul acesta, pe când nici măcar nu avea împliniţi 17 ani, a devenit maestru FIDE („Fédération Internationale des Échecs“, în traducere – „Federaţia Internaţională de Şah“).

Titlul de maestru l-a obţinut graţie evoluţiei sale competiţionale extraordinare, fiind desemnat, tot în acest an, campionul României la categoria 18 ani, deşi nu împlinise încă această vârstă.

Aventura lui în lumea şahului a început în urmă cu zece ani, pe când adolescentul de azi a început să meargă la şcoală. Era elev, iar la una dintre orele de curs a intrat în clasă un instructor de şah care anunţa o selecţie pentru copii. A avut inspiraţia de a se înscrie, lucru pentru care astăzi se felicită.

„M-am dus la lecţiile profesorului Neculai Badiu şi mi-a plăcut foarte mult cum ne-a explicat tot ceea ce înseamnă şi presupune şahul. Am participat la nişte concursuri, m-am descurcat bine şi am fost remarcat de antrenorii de şah din Focşani. Ulterior am făcut parte din clubul de şah al Primăriei, CSM 2007 Focşani“, spune Cătălin Lucian Pătraşcu.

image

SENIOR LA 12 ANI

În anul 2013, Cătălin Pătraşcu a participat la campionatul judeţean de şah, unde băiatul, junior fiind, s-a întrecut cu seniorii, maeştri de şah. I-a bătut pe toţi fără drept de apel şi a devenit cel mai tânăr campion judeţean de seniori, record care cu greu va fi doborât de un alt sportiv din Vrancea.

În acelaşi an, în luna decembrie, a avut ocazia să vadă lumea bună a şahului mondial, prin participarea la un puternic turneu internaţional în Emiratele Arabe Unite. Cătălin a reprezentat Federaţia Română de Şah, făcând parte din echipa de rezerve, fapt pentru care costurile deplasării au fost suportate de părinţii tânărului.

„Şahul făcut pentru performanţă presupune şi alte sacrificii. Pentru mine a fost o experienţă inedită să ajung în Emiratele Arabe Unite, în Dubai. Am cunoscut oameni din toată lumea. Am reuşit să mă descurc la concurs, pentru că am ocupat locul 55 din 193 de participanţi. Şahul este o luptă care nu se dă cel mai adesea între doi sportivi bine pregătiţi mental şi fizic, ci este o luptă între două voinţe“, arată Cătălin.

Anii care au urmat au fost încununaţi de succese aproape la toate competiţiile la care a participat. Acest lucru a atras atenţia unui club privat de şah din ţară, „Vados Arad“, care i-a făcut o ofertă. Prin urmare, şahistul a beneficiat de dublă legitimare, precizând însă că la cele mai multe competiţii din ţară
reprezintă oraşul natal, Focşani.

CAMPIONATE EUROPENE ŞI MONDIALE

2016 a fost un an prolific pentru tânărul şahist, în lunile august şi septembrie participând la cele mai importante concursuri internaţionale din cariera sa. A dus drapelul ţării, la grupa sa de vârstă, la Campionatul European din Cehia, de la Praga, iar o lună mai târziu a concurat la Campionatul Mondial din Rusia.

Rezultatele l-au situat la jumătatea clasamentului, între sportivii lumii, rezultate mulţumitoare, dar care îl îndreptăţesc să spună că mai are foarte mult de muncă pentru a-şi atinge visul.

Îşi dedică mai multe ore pe zi şahului, cea mai importantă activitate a sa fiind pregătirea individuală. Acest lucru se traduce prin ore întregide studiu, în biblioteca sa de acasă regăsindu-se foarte multe cărţi de specialitate.

image

„Şahul este şi un sport individual. Din cărţi învăţ idei noi, planuri de joc, sfaturi extrem de utile despre cum să procedez să nu intru în criză de timp în momentul unei partide, să-mi păstrez permanent mintea limpede şi să nu clachez, pentru că se întâmplă şi astfel de lucruri în competiţiile de şah. Visul meu este să ajung pe cea mai înaltă treaptă de mare maestru de şah şi să-i ajut şi pe alţii să iubească acest sport. Voi avea o profesie, dar şahul vreau să rămână un hobby, de pe urma căruia să pot câştiga şi bani, prin câştigarea unor concursuri la care o să mă duc, dar şi antrenând copii“, mai spune Cătălin.

Modelul său de şahist este actualul campion mondial, norvegianul Magnus Carsen. „Are doar 26 de ani, dar din 2013 este campion mondial permanent. De mic a fost considerat copilul teribil al şahului mondial. De ani buni este campion mondial şi la varianta rapidă a şahului, care se numeşte «blitz chess». Aş vrea să fiu ca el. Este un jucător extrem de inteligent“, mărturiseşte Cătălin.

Pe lângă pasiunea pentru şah, băiatul este şi un elev de excepţie. Este în clasa a XI-a la cel mai bun liceu din Focşani, Colegiul Naţional Unirea, la profilul matematică-fizică, iar notele sale sunt mari la toate disciplinele.

Timpul dedicat şahului i-a permis să meargă doar la olimpiadele de matematică, materie la care excelează. S-a decis ca după absolvirea liceului să meargă la Automatică, dorind să lucreze în domeniul calculatoarelor. „Vreau să mulţumesc profesorilor mei că mă înţeleg şi mă încurajează în tot ceea ce fac. De multe ori lipsesc de la şcoală pentru că am competiţii. Dacă vin acasă cu premiul I, înseamnă că un merit îl au şi dascălii mei, care mă sprijină să-mi dezvolt pasiunea“, a încheiat Cătălin Lucian Pătraşcu.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite