Cum acţionează borcanele de sticlă care te salvează de răceală. „Terapia îmbunătăţeşte circulaţia sangvină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe vremuri, bunicii noştri nu aveau la îndemână un tratament medical vindecător pentru răceală şi gripă şi foloseau alte tehnici pentru a scăpa de boală.

Răceala este o problemă de sănătate care nu ocoleşte pe nimeni în perioada friguroasă. Iar acest lucru este valabil din cele mai vechi timpuri. Spre deosebite de acum, în vremurile trecute populaţia nu dădea fuga la farmacie după Nurofen sau alte pastile salvatoare, ci tratamentul se făcea la domiciliu, după metode tradiţionale.

Din acest punct de vedere, terapia cu ventuze dădea cele mai bune rezultate împotriva răcelii. Persoanele trecute de prima tinereţe îşi aduc bine aminte despre ventuzele din cutiuţa bunicii, în fapt nişte borcănele cu pereţi groşi, semirotunde, de dimensiunea unui pahar, care se aplicau pe spatele persoanei bolnave.

Fiecare ventuză era sterilizată cu spirt sau gaz lampant, apoi trecută prin foc cu ajutorul unei şomoiog şi aplicate pe spatele pacientului, în special în zona plămânilor. Mediul climatic al încăperii era unul foarte important, în sensul că acea cameră în care se administra tratamentul trebuia să fie bine încălzită, dar aerisită în prealabil.

După aplicarea ventuzelor, “specialiştii” acestei tehnici urmăreau timp de 20 de minute ce se întâmplă pe spatele pacientului.

Aceştia observau că, sub acţiunea presiunii, pielea este aproape absorbită de ventuze şi începe să-şi modifice culoarea. Asta înseamnă că în zona unde rotundurile de la ventuze s-au înegrit este localizată răceala, care dispare în trei-patru zile.

Deşi ventuzele au fost folosite în trecut mai ales în zona rurală, unde nu exista familie care să nu cunoască această tehnică, datorită beneficiilor dovedite în timp acestea au fost adoptate astăzi şi de cei care se ocupă de medicină tradiţională, dar şi de cabinetele profesioniste de masaj.

Specialiştii spun că, chiar dacă ventuza provoacă o dilatare a vaselor de sânge, semnele rămase pe spate nu dor deloc, întrucât ţesuturile nu sunt afectate. De asemenea, dincolo de beneficiile în tratarea răcelii, a reumatismului, a bolilor articulare şi respiratorii, ventuzele au un rol benefic şi în eliminarea toxinelor din organism.

„Aplicate la locul şi momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular şi a celui energetic. Terapia îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută şi la relaxarea sistemului nervos şi întărirea imunităţi“, spune Doina Ficu, tehnician masor.

Specialistul mai susţine că, prin plimbarea ventuzei pe corp, fără ca aerul să iasă din ea după ce a fost fixată, majoritatea grupelor de muşchi sunt masate, ceea ce ajută la tratarea bolilor musculare.

Totuşi, este bine de ştiut că orice afecţiune aveţi să nu începeţi un tratament fără consultarea unui medic.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite