Criză de infirmiere şi îngrijitoare la Spitalul Judeţean din Focşani/ Femeia de serviciu hrăneşte pacienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă curăţenie, Alexandrina Rădulescu se ocupă şi de pacienţi
Pe lângă curăţenie, Alexandrina Rădulescu se ocupă şi de pacienţi

Pentru ca activitatea unităţii să se desfăşoare în condiţii normale ar mai fi nevoie de 152 îngrijitoare şi de 111 infirmiere. Din cauza salariilor mizere, o parte din personalul auxiliar părăseşte sistemul, alegând fie să plece peste hotare, fie să se angajeze la privat sau la domiciliul persoanelor cu nevoi speciale.

Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon" din Focşani nu se confruntă doar cu un deficit de medici şi asistente, ci şi cu o acută lipsă de personal auxiliar.

În mod normal, în cadrul unităţii spitaliceşti ar trebui angajate nu mai puţin de 599 de infirmiere şi îngrijitoare, însă în prezent sunt ocupate doar 336 de locuri.

„De 35 de ani, de când mă aflu în acest spital, a fost deficit de personal. Iar problema este cu atât mai mare în rândul infirmierelor şi îngrijitoarelor, deoarece în situaţia în care nu ai cu cine întreţine curăţenia într-un sector, condiţiile de cazare lasă de dorit. Normativul pentru o îngrijitoare este de 150 de metri pătraţi, însă acesta este cu mult depăşit", declară Valentin Cotigă, asistent-şef în cadrul secţiei de Ortopedie.

O infirmieră ar trebui să se ocupe de doi pacienţi, însă acest lucru nu este posibil, de vreme ce 209 infirmiere trebuie să se ocupe de bolnavii spitalizaţi pe cele peste 700 de paturi. Tocmai de aceea, atribuţiile celor două categorii nu mai sunt clar delimitate.

„În urmă cu şase ani, eu am fost angajată pe postul de îngrijitoare, însă am şi o parte din atribuţiile infirmierelor, care la rândul lor se ocupă şi de curăţenie. Eu fac curat în saloane şi pe hol, schimb pacienţii, îi transport la radiografii, le aduc mâncarea la pat şi chiar îi ajut să mănânce", spune Alexandrina Rădulescu (42 ani), îngrijitoare la Ortopedie.

Dacă în cursul săptămânii reuşesc să facă faţă cât de cât volumului de muncă, weekend-ul este un adevărat calvar.
„Sâmbăta şi duminica este foarte greu, deoarece de şapte saloane trebuie să se ocupe una singură. Lucrăm la foc continuu", mărturiseşte Elena Stanciu, o altă îngrijitoare.

Pe de altă parte, pacienţii nu au prea multe de spus când vine vorba de atenţia care li se acordă.
„În fiecare dimineaţă fac curat în salon, mă întreabă cum mă simt, iar ori de câte ori le chem vin. Sunt ele puţine, dar ne tratează acceptabil", mărturiseşte Liliana Neniu (28 ani).

image

Criză şi la Ambulanţă

Doar şase medici dintr-un necesar de 18 sunt nevoiţi să facă faţă celor unsprezece staţii de ambulanţă. Aceeaşi situaţie se găseşte şi la UPU, unde lucrează doar cinci medici în loc de opt, iar pe timpul gărzilor de noapte un singur specialist trebuie să trateze peste 60 de pacienţi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite