Copiii stranierilor reveniţi de la muncă în patrie, consiliaţi pentru integrarea în sistemul de educaţie românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Cernat şi fiul ei, Denis, au revenit definitiv în România  FOTO: Arhiva personală Mihaela Cernat
Mihaela Cernat şi fiul ei, Denis, au revenit definitiv în România  FOTO: Arhiva personală Mihaela Cernat

Trei centre speciale pentru copiii românilor care au revenit în ţară după ce ani de zile au muncit prin Europa au fost înfiinţate în Vrancea.

Vrancea este unul dintre judeţele depopulate din ţară, după ce în ultimii 15 ani au plecat la muncă, în străinătate, peste 70.000 de locuitori. Dintre ei, puţini au revenit în patrie, fie pentru că au reuşit în această perioadă să-şi creeze o situaţie, fie pentru copii, să le ofere şansa de a fi educaţi în sistemul românesc în care au crescut la rândul lor.

Datele Inspectoratului Şcolar arată că în ultimii trei ani s-au întors din străinătate, cu părinţii lor, aproape 1000 de copii, iar adaptarea lor la şcoala românească nu a fost deloc uşoară.

Peste 300 de copii consiliaţi

Din această cauză, un proiect pus în operă de funcţionarii Consiliului Judeţean Vrancea, finanţat din fonduri europene, adresat exact acestor copii şi tineri, vine să ajute la integrarea lor. Astfel, la Focşani, Mărăşeşti şi Adjud există trei centre zonale de asistenţă psiho-educaţională a copiilor remigraţi, cu peste 300 de locuri, unde aceştia sunt educaţi şi consiliaţi să se acomodeze mult mai bine la şcoală.

Este şi cazul lui Denis, un băiat în vârstă de 7 ani, din comuna Vînători, care s-a născut în Italia, iar acum trei ani părinţii săi au decis că e vremea să revină în patrie, pentru a-i crea copilului un viitor aici.

“Copilul meu este în clasa I şi l-am adus la centru pentru a-i face mai uşoară integrarea cu colegii. El este mai emotiv, iar de când vine la centru se văd progresele. A fost în tabără cu restul copiilor de aici. Am asistat şi eu la câteva ore şi mi se pare importantă această relaţionare între copii şi psihologii de la centru”, ne spune Mihaela Cernat, mama lui Denis.

Femeia se consideră un caz fericit, întrucât nu a stat cu mâinile în sân, ci a lucrat  din timp la adaptarea copilului său la realităţile din România, dar spune că la centru a întâlnit şi situaţii delicate.

“Cunosc copii mai mari care au nevoie de ajutor, şi asta nu numai datorită faptului că unii dintre ei nu ştiu limba, ci pentru că au resimţit diferenţele de ordin material, pe care ei nu le înţeleg foarte bine dacă nu li se explică. Ori acest proiect vine în sprijinul lor”, mai precizează Mihaela Cernat.

Vulnerabili după ce vin din străinătate

La cele trei centre de asistenţă psiho-educaţională  lucrează 26 de profesori psihologi, care timp de două ore pe săptămână oferă consiliere copiilor, activităţile derulate prin proiect având ca scop reducerea diferenţelor sociale, educaţionale şi mai ales psihologice care separă acest grup vulnerabil de restul copiilor de aici.

„Un copil care este născut într-o ţară străină, care a studiat acolo, are dificultăţi de a scrie, vorbi şi citi corect în limba română,  până la diferenţe care apar la nivel cultural, social,  chiar şi obiceiuri şi tradiţiile de aici.  Prin instrumentele noastre de lucru, reuşim să fim un sprijin pentru beneficiari în scopul depăşirii situaţiei de dificultate sau vulnerabilitate asociată revenirii în România după o perioadă petrecută în străinătate”, ne spune Liliana Mihai, psiholog la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea.

Psihologii mai spun că mulţi dintre copii erau marginalizaţi înainte în străinătate, de copiii din şcolile de acolo, dar de când vin la centru au depăşit această fază şi prin consiliere lucrurile încep să intre în normal.

Totodată, şi părinţii sunt incluşi în proiect, prin activităţi de dezvoltare a competenţelor acestora.

Proiectul derulat la Vrancea, considerat a fi cel mai mare din ţară, are o valoare de 1,9 milioane de lei, din care 85% este contribuţia  venită prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European şi 15% contribuţia consiliului Judeţean Vrancea. Implementarea proiectului se va încheia în toamnă, dar Consiliul Judeţean poate prelungi funcţionarea centrelor, prin asigurarea finanţării.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite