Contabila de la primărie care şi-a virat singură în cont peste 100.000 de lei. I-a făcut „cadou“ şi primarului 6.200 de lei, iar edilul n-a protestat

Contabila de la primărie care şi-a virat singură în cont peste 100.000 de lei. I-a făcut „cadou“ şi primarului 6.200 de lei, iar edilul n-a protestat

Contabilă FOTO Fotolia

Aristiţa Mocanu, contabila primăriei comunei Răstoaca, judeţul Vrancea, a fost dată pe mâna organelor de urmărire penală, de Camera de Conturi Vrancea, după ce a dat o gaură uriaşă bugetului local.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2017, Camera de Conturi a efectuat misiunea de audit la primăria în cauză, ocazie cu care s-a constatat că în anul anterior s-au efectuat o serie de plăţi fără să existe în spatele lor documente justificative.

Aceste operaţiuni au fost efectuate odată cu achitarea unor drepturi salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti de către funcţionarii publici din Primăria Răstoaca.

Cei de la Camera de Conturi spun despre Aristiţa Mocanu că şi-a virat singură, în contul personal, cea mai mare parte a banilor, respectiv 110.171 de lei.

"Dezmăţul" cu bani publici a avut loc între anii 2010 şi 2017, perioadă în care aceasta a calculat şi drepturile câştigate în instanţă de angajaţi, contabila făcând şi aici unele greşeli de interpretare a legii, plătind bani mai mulţi, însă sume mici.

“Din verificarea efectuată a rezultat şi faptul că pe lângă sumele încasate în plus, odată cu achitarea drepturilor obţinute prin sentinţe, consilierul superior responsabil al activităţii financiar-contabile a virat în contul personal, fără a prezenta documente justificative în susţinere, suma de 110.171 lei”, potrivit Camerei de Conturi Vrancea.

Luată la bani mărunţi, contabila a spus: “Sunt plăţi pentru care nu am prezentat documente justificative deoarece la momentul acesta nu le găsesc”.

Aceasta a promis însă că va aduce documentele în baza cărora şi-a dat singură bani,  lucru care nu s-a petrecut nici până în ziua de astăzi.

Interesant este că aceeaşi contabilă a virat  în aceeaşi perioadă şi o sumă de 6.200 de lei şi în contul primarului de la acel moment, Vasile Dima. Acesta a declarat ulterior că nu a sesizat că are mai mulţi bani pe card, deşi salariul său de la acea dată era jumătate din "darul" dat de contabilă.

În momentul de faţă, noul primar al comunei i-a retras contabilei dreptul de semnătură şi sunt informaţii că aceasta îşi va da demisia din funcţie.

citeste totul despre: