Colectă de carte, jocuri şi rechizite pentru copiii din satele uitate ale Vrancei. "Pandemia ne uneşte pentru a face lumea din jur un pic mai bună pentru copii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată mânuţele lui Mitică, un copil în clasa a II-a din Răiuţi  FOTO: Silvia Vrînceanu Nichita
Aşa arată mânuţele lui Mitică, un copil în clasa a II-a din Răiuţi  FOTO: Silvia Vrînceanu Nichita

Mitică din Răiuţi, Relu din Hotaru, Săndel din Păvălari sau Mihaela din Poiana Stoichi sunt doar câţiva din copiii care vor beneficia de un început de an şcolar aşa cum trebuie.

Chiar dacă vara aceasta a fost una complicată din pricina pandemiei, voluntarii Asociaţiei “Eu, tu şi ei” Focşani, iniţiatorii proiectului cultural c@rte în sate, şi-au continuat misiunea de a duce cărţi copiilor din satele îndepărtate de oraşe, unde nu există biblioteci sau alte servicii publice de natură educativă pentru cei mici.

Pentru unii copii, cum ar fi Mitică din Răiuţi, Relu din Hotaru, Săndel din Păvălari sau Mihaela din Poiana Stoichi, lumea toată de dincolo de satul lor se adăposteşte în poveşti şi pagini de carte. Pentru unii copii cartea primită în dar poate deschide cărări către vise mari care s-ar putea realiza mâine.

Asociaţia "Eu, tu şi ei" Focşani organizează până pe data de 15 septembrie o colectă de carte, rechizite şi jucării educative pentru copiii pasionaţi de poveşti din cinci comunităţi rurale incluse în proiectele culturale şi caritabile ale asociaţiei. Sunt sate şi cătune izolate, unde vom deschide mini-biblioteci şi vom oferi copiilor ghiozdane pline cu rechizite la început de an şcolar.

Între 7 şi 13 septembrie, între orele 17.30 şi 20.00, voluntarii-povestaşi din proiectul #CarteÎnSate aduc valiza plină cu cărţi de poveşti pe scările Alexandria Librării Focşani pentru a citi împreună cu copiii, părinţii şi bunicii din Focşani în aer liber, sub genericul “Focşaniul citeşte! Focşaniul dăruieşte!”.

Sâmbătă şi duminică se dă startul la citit de la orele 10.30, urmând să se rămână în „Zona de lectură” din faţa librăriei până la închiderea programului. Organizatorii vor pregăti mini-ateliere de poveşti, jocuri, desene pe asfalt dar şi mici momente artistice.

Imagine indisponibilă

“Anul acesta, evenimentul a avut un parcurs cu totul si cu totul special, şi pentru voi, şi pentru noi, şi pentru ei, copiii beneficiari ai proiectului c@rte în sate. Am învăţat să râdem cu ochii, să îmbrăţişăm cu inima şi să citim cu măştile pe faţă. Pandemia nu ne-a oprit să fim buni, să fim generoşi, să fim împreună. Să fim pentru ei, pentru copiii din satele uitate care iubesc poveştile. Pentru că, în final, pandemia nu dezbină. Pandemia ne uneşte pentru a face lumea din jur un pic mai bună pentru copii! Îi invităm pe copii şi părinţi să citească în aer liber, dar şi să fie generoşi şi să dăruiască poveşti şi lumină. Lumina cunoaşterii. La intrarea în librărie există un coş al generozităţii, dar şi o bibliotecă în miniatură create de voluntari în care puteţi aşeza cărţi, jocuri şi rechizite pentru copiii care visează să aibă ghiozdanul plin la început de şcoală. Am primit în ultimele zile cărţi şi rechizite pentru copiii din sate, dar şi mici donaţii în bani, iar asta nu face decât să ne bucure. Apreciem ajutorul şi implicarea dumneavoastră.  Suntem siguri că acest spaţiu al generozităţii se va umple cu donaţiile vrîncenilor care iubesc copiii, iubesc cartea şi vor ca lectura şi bunătatea să fie contagioase”, spune Silvia Vrînceanu Nichita, coordonatorul programului c@rte în sate.

Imagine indisponibilă

2020 a fost declarat Anul Lecturii în Vrancea de către Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”, partener al proiectului, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru al treilea an consecutiv.

Ediţia 2020 a programului poartă numele de „Ateliere de poveşti pentru copiii din satele marginalizate” şi este cofinanţată de AFCN, în cadrul programului de Promovare culturii scrise.

Detalii despre colectă puteţi obţine la adresa de email eutusieifocsani@gmail.com sau la numărul de telefon 0744217031.
Persoana de contact: Silvia Vrînceanu Nichita
Detalii despre proiect puteţi obţine de pe pagina de Facebook/CarteÎnSate sau de pe evenimentul dedicat:
Ediţie contagioasă. Colectă de carte, jocuri şi rechizite.

https://www.facebook.com/CarteInSate/

Vă mai recomandăm:
Vrâncenii, aşteptaţi să doneze cărţi pentru copiii din satele uitate. "O carte pusă la timp în mânuţele unui copil îi poate schimba în bine cursul vieţii"

FOTO Ai “c@rte în sate”, ai parte. Cum sunt stimulaţi copiii din zona de munte să îşi îmbunătăţească randamentul şcolar

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite