Cine a fost Florentin Delmar şi care a fost numele său real. Prima ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară care-i poartă numele a fost câştigat de o actriţă

Cine a fost Florentin Delmar şi care a fost numele său real. Prima ediţie a Festivalului de Muzică Uşoară care-i poartă numele a fost câştigat de o actriţă

Florentin Delmar

Cea de a 43-a ediţie a Festivalul "Florentin Delmar" va avea loc în perioada 12-13 decembrie, la Ateneul Popular din Focşani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Florentin Delmar s-a născut la Focşani, pe 8 aprilie 1917, numele său real fiind Florian Milea. 

A studiat pianul din copilărie cu Elena Nagel şi N. Handman. În 1935 se înscrie la Consevatorul din Cluj.

 Începe să scrie muzică pe versuri proprii, continuând să studieze arta cântecului cu C. Stroescu şi tenorul T. Spătaru. În decembrie 1938 debutează la Radio într-un program de muzică vocală, acompaniat de orchestra S.R.D.E. sub pseudonimul Florentin Delmar, nume pe care-l va păstra toată viaţa.

În 1947 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor iar în anul 1950 îşi înfiinţează la Radio propria orchestră "Steaua". Funcţionează ca solist instrumentist, corepetitor şi lector (pian) la Teatrul Constantin Tănase.

Florentin Delmar sugerează autorităţilor focşănene înfiinţarea în oraşul său natal a unui festival de muzică uşoară care să lanseze tinere talente.

A scris muzică uşoară, de film şi a fost unul dintre primii şi importanţii promotori ai muzicii uşoare româneşti, alături de Ion Vasilescu, Henry Mălineanu şi Edmond Deda. Multe dintre melodiile sale – "La cabana Trei brazi”, "Poem", "Brezuţa", "Te caut", "Serenada Bucureştiului", "Focşăneanca" etc. – stau ca temelie la baza muzicii uşoare româneşti, avînd o muzicalitate şi o candoare greu de redat printr-un glas obişnuit.

Se stinge din viaţă la Bucureşti la 31 martie 1983.

Cum s-a născut Festivalul Delmar

În anul 1973 a luat fiinţă,  sub coordonarea Casei de Cultură a Municipiului Festivalul "Să Cînte Tinereţea",   titlu păstrat până în 1990. Evenimentul a demarat ca un festival judeţean, cu un juriu autohton  din care făceau parte secretari de partid din întreprinderi, preşedinţi ai comitetelor de sindicat,  şi prezidat de compozitorul Aurel Giroveanu.  Prima ediţie a fost câştigată de Paula Lupu (actriţa Teatrului Municipal al zilelor noastre, Paula Grosu).

Acompaniamentul concurenţilor era asigurat de formaţii instrumentale, la începuturi, formaţia "Ozi" condusă de Puiu Usturoi, apoi o formaţie condusă de Mircea Grosu urmând ca din 1981 până  în 1991 (exceptând anul 1984 când formaţia "POLIFONIC" a asigurat acompaniamentul) cei care cu mult zel şi profesionalism s-au dăruit acestui festival, au fost instrumentiştii ce dădeau numele grupului STELELE: Ionel Kelerman - claviaturi, Cornel Pleşa - chitară, Eugen Cosma - bas, Constantin Zăncescu - baterie şi Ionel Manoliu - chitară, vocal şi leader al grupului.

Din 1979 la iniţiativa compozitorului Horia Moculescu edilii au propus restructurarea  şi reorganizarea manifestării  dându-i caracter ,,interjudeţean” în care să fie interpretată numai muzică uşoară românească. Festivalul rămâne cu titulatura iniţială, avându-l ca preşedinte al juriului până în prezent pe Horia Moculescu – devenit cetăţean de onoare al municipiului Focşani în 2017.

Tot la sugestia sa, manifestarea îşi schimbă titulatura, luând numele compozitorului focşănean Florentin Delmar, începînd cu anul 1991.
În juriul concursului au fost personalităţi ale vieţii muzicale româneşti ca: Ion Cristinoiu, Dumitru Lupu, Temistocle Popa, Eugen Rotaru.

În acest an juriul este format din Horia Moculescu, Zsold Kerestely, Marius Ţeicu, Viorel Gavrilă, Ovidiu Jacobsen (OVI).

Pe scena festivalului focşănean au urcat concurenţi ce mai târziu au devenit nume de referinţă în muzica uşoară românească: Carmen Rădulescu, Ovidiu Cernăuţeanu (OVI), Denis Roman, Mioara Feraru, Anda Adam, Daniela Görfy, Marcela Buruian, Mihai Trăistariu, Romeo Zaharia, Ionuţ Ungureanu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările