Cimitirul fantomă din Focşani. Terenul pentru locuri de veci a fost transferat pentru construirea de locuinţe, proiect încremenit de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un teren de aproape patru hectare dat de Primăria Focşani pentru construirea unui cimitir a fost încredinţat în folosinţă gratuită către Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

În anul 1993, autorităţile de la Focşani, presate de aglomeraţia mare de locuri de veci din cele două cimitire mari din oraş, au luat decizia înfiinţării unui nou cimitir situat în zona centurii ocolitoare, la sud de aerodromul local.

Prin hotărâre de consliu local s-a alocat un teren în suprafaţă de trei hectare şi jumătate, care a fost împrejmuit cu fonduri de la bugetul local, dar la scurt timp s-a constatat că suprafaţa în cauză este cu probleme.

Practic, s-a descoperit că pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă şi împiedică săpăturile necesare pentru morminte, malurile prăbuşindu-se în gropile rezultate.

Când Ministerul Transporturilor a luat decizia lărgirii DN2, transformând şoseaua în centură ocolitoare a Focşaniului, pe 4 benzi, au apărut alte dificultăţi, în sensul că transportul decedaţilor şi însoţitorii lor se făcea prin tranzitarea unui sector de drum aglomerat şi periculos.

Având în vedere toate acestea, în cursul anului 2009 primarul municipiului Focşani a dispus convocarea Consiliului Local al Municipiului Focşani, pentru închiderea definitivă a obiectivului de investiţii “Amenajare Cimitir Sud“, situat pe centura de ocolire a municipiului Focşani, Calea Munteniei nr. 57.

Tot atunci, terenul a trecut din domeniul public al Focşaniului în domeniul privat al municipiului Focşani, fiind încredinţat  în folosinţă gratuită către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în vederea construirii de locuinţe cu credit ipotecar şi locuinţe pentru tineri destinate închirierii.

Nu tot terenul, ci 29.278,00 mp, adică aproape trei hectare, pentru că în zonă deja fusese construită o biserică, care ar fi trebuit să fie lăcaşul de cult din perimetrul cimitirului.

"Avem acolo 500 mp primiţi prin hotărâre de consiliu local. A existat această intenţie de construire a unui cimitir, dar au apărut nişte probleme pe parcurs. Nu sunt morminte acolo, pentru că între timp s-a găsit soluţia extinderii Cimitirului Sudic. Biserica construită pe Calea Munteniei este o filie a Bisericii Tuturos Sfinţilor. Sunt doi preoţi care slujesc în zona Cartierului Sud. Am înţeles că terenul a fost dat la ANL, pentru construirea de locuinţe, dar nu mai ştiu ce s-a întâmplat", ne-a declarat preotul protoiereu Oscar Frunză, de la Protoieria Focşani 2.

De opt ani, terenul în cauză a rămas nefolosit, Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu a construit nimic, iar Primăria Focşani ar putea să înterebuinţeze terenul pentru a satisface măcar câteva cereri conform Legii 15/2003, privind acordarea de terenuri gratuite pentru tineri.

Această lege reglementează atribuirea în folosinţă gratuită a unei suprafeţe de teren de maximum 300 de metri pătraţi tinerilor până în 35 de ani care vor să îşi ridice o locuinţă.

Legea există şi astăzi, în evidenţele municipalităţii sunt 222 de cereri depuse de tienri în baza acesteia, dar nu a fost aplicată niciodată la Focşani, întrucât autorităţile se scuză că nu au teren.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite