Chiriaşii ANL din Focşani vor să cumpere casele în rate

Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să vândă locuinţele ANL, preţul stabilit pentru Focşani fiind de 407 euro/mp. Primăria nu poate face faţă vânzării, deoarece nu deţine banii necesari intabulării tuturor apartamentelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zilele trecute, emisari ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe au fost la Focşani pentru a face cunoscută oferta de vânzare a locuinţelor.

Aceştia au înmânat locatarilor scrisori prin care sunt înştiinţaţi că îşi pot cumpăra casele în care stau cu chirie la preţul de 407 euro/mp, inclusiv TVA, bani plătiţi pe loc, cu ocazia vânzării.

Focşănenii care stau de mai mulţi ani în aceste blocuri spun că ar fi tentaţi să devină proprietari ai locuinţelor ANL, dar să le plătească în rate.


"Stau de şapte ani la ANL şi am depus de mai mult timp la Primărie cerere ca să cumpăr garsoniera. 407 euro/mp mi se pare un preţ mare. Ar fi fost bine să se fi introdus un sistem de rate, cu un avans ceva mai consistent", este de părere Liliana Fănuţă.

Aşteaptă o ofertă mai bună

Alţi locatari din blocurile ANL aşteaptă să se mai reducă preţul.

"Şi eu vreau să cumpăr locuinţa ANL, dar deocamdată nu am disponibili 20.000 de euro, cât ar valora garsoniera în care stau. Ce-am auzit de 407 euro/mp pare cam mult iar vecinii cu care am vorbit nu prea sunt de acord", spune şi Nina Nistoroiu, chiriaşă la ANL de cinci ani.

Nici Primăria Focşani nu este pregătită pentru a putea trece la procedura de vânzare. Pe de o parte, doar 295 de locuinţe dintr-un total de 781 sunt trecute în proprietatea statului, iar pe de altă parte procedura de intabulare, obligatorie în procesul de vânzare, decurge anevoios.

"Costă foarte mult să faci cartea funciară şi bugetul este aşa cum este. Am reuşit intabularea doar pentru trei blocuri. În plus, nu sunt clarificate din partea ministerului procedurile de vânzare. Avem 217 de cereri de cumpărare a locuinţelor", ne-a declarat Cristina Costin, şefa Serviciului Locativ din Primăria Focşani.


Se stabilesc criteriile de cumpărare

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în şedinţa viitoare a Consiliului Local vor fi stabilite condiţiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să achiziţioneze garsonierele şi apartamentele ANL.

Una dintre condiţii este ca solicitantul să stea de cel puţin un an cu chirie în aceste blocuri, fără să fie condiţionat de vârstă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările