Centrul de autism, în pericol de închidere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt învăţaţi să se comporte normal
Copiii sunt învăţaţi să se comporte normal

Micuţii din cinci judeţe ar putea fi trimişi la centre specializate aflate la sute de kilometri. Centrul de terapie pentru copii cu autism din Focşani este în pericol de a-şi închide porţile de la 1 ianuarie din cauza lipsei de fonduri.

80 de copii cu autism ce iau parte la şedinţe de terapie la Centrul „Micul prinţ" riscă să nu mai primească ajutor de specialitate pentru că unitatea nu mai are fonduri să îşi plătească angajaţii şi facturile la utilităţi.

Centrul a fost finanţat până acum cu fonduri private, la care s-au adăugat fonduri europene de 120.000 de euro, însă potrivit proiectului în următorii trei ani trebuie să fie finanţat de Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea.

Cum bugetul pentru anul viitor nu a fost aprobat încă la nivel naţional, unitatea de terapie pentru copii cu autism a rămas de izbelişte.

Reprezentanţii centrului i-au anunţat pe părinţii micuţilor că de la 1 ianuarie trebuie să îşi ducă copiii în altă parte. "Acum încercăm să obţinem fonduri de la Ministerul Muncii, nu am primit nici un răspuns", ne-a declarat Gabriela Dima, coordonator în cadrul centrului.

„Copilul meu a devenit normal"

La Centrul de Terapie pentru Copii cu Autism „Micul prinţ" sunt aduşi copii din cinci judeţe, Buzău, Galaţi, Tulcea, Covasna şi Vrancea. Micuţii, însoţiţi de părinţi, fac naveta cel puţin 100 de km în fiecare zi.

La centru beneficiază de consiliere inclusiv părinţii, iar strategia de lucru se axează pe integrarea copiilor în societate. „Copilul meu are aproape şapte ani şi vroiam să îl dau la orfelinat. Se dădea cu capul de pereţi, iar acum are un comportament normal. Eu nu pot să îl las fără ajutorul de care are atâta nevoie. Nu se poate să se întoarcă la starea de dinainte", ne-a spus cu lacrimi în ochi Corina Lazăr, o mămică ce face naveta în fiecare zi de la Tecuci.

„Terapia ABA, dresaj pentru căţeluşi"

Unicul centru care ar putea constitui o variantă de urgenţă, este la Buzău. „Mai este un singur centru la Buzău dar acolo se lucrează doar individual cu terapia ABA, practic un dresaj ca la căţeluşi, iar copii rămân la fel", ne-au mărturisit Ramona Grozea şi Maria Milea.

Părinţii micuţilor pacienţi plătesc lunar 400 de lei pentru transport. Ei fac asta pentru a ajunge la centrul din Focşani care le percepe o taxă de 200 de lei, faţă de 1.500 de lei cât cer alte centre de acest gen. Copiii cu autism primesc de la stat o pensie pentru handicap de 600 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite