Ce s-a ales de casele construite de Guvern pentru sinistraţii din Vrancea: părăsite sau vândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartier-fantomă construit de Guvern
Cartier-fantomă construit de Guvern

Locuinţele construite cu bani de la Guvern pentru localnicii sinistraţi din satul vrâncean Vadu Roşca s-au transformat într-un cartier-fantomă. Majoritatea celor care le-au primit fie le-au vândut, fie le-au abandonat, alegând să locuiască tot în zona inundabilă.

În urmă cu 11 ani, în iulie 2005, localnicii din satul vrâncean Vadu Roşca, comuna Vulturu, au trăit clipe dramatice. După mai multe zile de ploaie, debitele râurilor Putna şi Siret, au crescut semnificativ, iar puhoiul de apă care a depăşit digul din sat s-a revărsat peste localitate, acoperind-o în întregime. Acoperişurile caselor nu se mai zăreau, acestea fiind îngropate în apa care a ajuns să măsoare şi trei metri. Oamenii s-au salvat atunci cum au putut, la fel şi animalele. Totuşi, au existat şi opt persoane care şi-au găsit sfârşitul pentru că nu s-au mai putut salva din calea viiturii.

După trecerea furiei apelor, câteva zeci de imobile construite din chirpici s-au făcut una cu pământul. În total, 416 case din Vadu Roşca au suferit avarii grave, astfel că nu au mai putut fi locuite. Fapt pentru care autorităţile aveau să decidă, de comun acord cu localnicii, să mute satul din acea zonă inundabilă.

Gigi Becali a decis construirea din banii săi a 200 de locuinţe. Locul ales pentru construcţia imobilelor i-a fost pus la dispoziţie de primărie, în satul Boţîrlău, aproape de Drumul Naţional Focşani-Galaţi. Până la venirea iernii, casele au ajuns să fie locuite de viitorii proprietari. La rândul său, Guvernul, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a construit în altă zonă, tot în satul Boţârlău, dar ceva mai departe, alte 146 de case, la care s-au adăugat şapte imobile construite de Patriarhia Română şi 11 de către fundaţia fostului internaţional Gică Popescu. În acest caz, constructorul a lucrat mai greu şi au fost predate mai târziu sinistraţilor.

Casele Guvernului, abandonate şi vândute

Astăzi, locuinţele lui Gigi Becali sunt ocupate integral de cei care au primit acte pe ele, cele ale Guvernului sunt abandonate în proporţie de 70% , deşi la rândul lor se află în proprietatea oamenilor. Edilul comunei explică situaţia. „Probabil casele lui Becali sunt mai aproape de drumul naţional, au fost date în folosinţă mai repede şi în cartierul acela există şi o biserică, construită tot de Gigi Becali“, spune Nicuşor Păcuraru, primarul comunei Vulturu. Edilul menţionează că cei care au primit case de la Guvern şi-au refăcut şi vechile gospodării inundate din Vadu Roşca şi au mers să locuiască acolo, pentru că au mai mult teren.

case sinistrati

„După ce s-au retras apele, oamenii s-au întors din nou la gospodăriile lor, cei în vârstă în special, pentru că cei tineri sunt plecaţi în Italia, dar au rămas în proprietate şi cu casele de la Guvern. Mulţi le-au vândut deja. Prin legea dată de Guvern se preciza că timp de cinci ani de la construire casele nu pot fi înstrăinate. După ce a trecut termenul, s-au vândut peste 50 de case. Este proprietatea lor şi nu avem cum să intervenim“, adaugă primarul Nicuşor Păcuraru.

Petria Dumitru este unul dintre sinistraţii care a primit casă construită din fonduri guvernamentale la Boţârlău. Am găsit-o însă în casa ei veche, de la Vadu Roşca, de unde spune că nu va pleca decât moartă. Are 75 de ani şi a precizat că şi-a refăcut cum a putut căsuţa rămasă în picioare după viitură.

case sinistrati

„Am casă dată de Guvern, dar nu stă nimeni în ea. Mai merg când şi când acolo, să văd ce mai este, dar nu puteam să abandonez casa veche. Acolo am doar 500 de metri de teren, nu pot să cultiv o roşie, să pun o brazdă de ceapă. Stau aici la mine şi o păstrez şi pe aia, pentru copii sau pentru alte vemuri rele“, spune Petria. Urmele trecerii apelor se mai văd şi azi în Vadu Roşca, mai multe case în care au locuit bătrâni neputincioşi aşteptând să cadă. În alte curţi, în locul caselor măturate de ape au răsărit vile adevărate, înalte, construite parcă pentru a face faţă unor eventuale intemperii.

„Dacă nu plecam la timp, muream“

Revenind în cartierul abandonat, unde cele 146 de locuinţe au costat bugetul de stat, la vremea când au fost ridicate, peste un milion şi jumătate de euro, descoperim că doar câteva case sunt locuite. Cele mai multe sunt în stare de degradare, au pereţii scorojiţi, lacăte pe uşi şi lanţuri la porţi. În plus, sunt invadate de bălării. Puţinii localnici care stau acolo spun că au fost nevoiţi să se adapteze, pentru că nu au avut încotro.

„La mine a fost apa deasupra casei. Dacă nu plecam la timp, muream. Am ales să vin aici pentru că sunt bătrână, abia mă mai mişc şi nu aveam puterea să o iau de la capăt. Am un acoperiş deasupra capului, nu mă suflă vântul, alimentarea cu apă trece prin faţa porţii, am şi o mică pensie“, spune Vasilica Crăciun. Femeia este mulţumită că a găsit şi o vecină cu care poate să schimba o vorbă în cartierul aproape abandonat. A auzit că s-au vândut multe case, dar nu a interesat-o niciodată acest aspect.

case sinistrati

Vecina ei, Paulina Iordache, stă într-o casă construită de fundaţia fotbalistului Gică Popescu. „Condiţii sunt de locuit aici, casele sunt bune, primăria ne-a ajutat cu drumul, cu iluminatul public, avem şi apă trasă în casă. Nu ştiu de ce nu au vrut oamenii să vină aici. Dacă scrieţi la ziar, vă rog să strecuraţi şi mulţumirile mele către Gică Popescu, pentru că, dacă nu ne ajuta la momentul respectiv, azi nu ştiu ce făceam. M-am rugat pentru el când i-a fost greu“, menţionează Paulina Iordache.

case sinistrati

Primarul Nicuşor Păcuraru are un regret pentru faptul că, dintr-un sat, a ajuns acum să administreze trei vetre de sat, lucru care înseamnă costuri importante de la bugetul comunităţii. Primarul spune că astăzi satul Vadu Roşca nu mai poate fi considerat localitate inundabilă, pentru că s-a construit un dig pe care apa nu mai are cum să-l străpungă.

„Dacă se gândea de prima dată pentru construirea acestui dig, oamenii ar fi fost ajutaţi să-şi construiască casele pe locul vechilor imobile şi ar fi fost mult mai bine. Aşa, în fiecare an sunt nevoit să fac balastarea drumurilor la dublu, şi în noul cartier, plătesc 100.000 de lei pe an iluminatul public şi multe alte lucruri pe care le facem aici, într-o zonă care nu este populată. Cu aceşti bani s-ar fi putut rezolva alte probleme ale comunităţii. Trag totuşi nădejde că se vor întoarce din Italia, de la muncă, copiii proprietarilor şi va prinde viaţă şi zona asta“, încheie Nicuşor Păcuraru.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite