Ce înseamnă de fapt expresia biblică „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa“. De ce avem nevoie pentru a putea trece cu bine peste toate încercările - explicaţia preoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine“ este un verset folosit de obicei în predici. „Adevărul“ a discutat cu un preot pentru a analiza de unde vine şi la ce se referă de fapt acest citat.

Prin versetul, “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” Mântuitorul ne învaţă să-l urmăm şi să împlinim în viaţa sa de zi cu zi învăţătura sa.

Calea este însuşi Iisus

Iisus Hristos se identifică cu calea spre împărăţia lui Dumnezeu. Prin învăţătura sa şi împlinirea poruncilor dumnezeieşti, aşa cum reiese din Evanghelie, se spune că suntem iluminaţi şi avem descoperită calea spre împărăţia lui Dumnezeu.

„Mântuitorul s-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria din iubire faţă de neamul omenesc, aşa cum reiese din Evanghelia de la Ioan. Aşa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său, Cel Unul Născut, l-a dat spre răstignire şi moarte ca lumea să se mântuiască prin El. În această iubire ne regăsim fiecare şi din ea izvorăşte lumina călăuzitoare pentru a parcurge această cale spre Împărăţia lui Dumnezeu”, spune preotul vrâncean Ion Dragu.

image

Duhovnicul spune că această cale înseamnă şi pregătirea spirituală a omului, urcând astfel treaptă cu treaptă, spre desăvârşire, de la naştere la moarte, acest din urmă aspect nefiind punctul final al vieţii, ci doar o trecere de la experienţa vieţii pământeşti la viaţa veşnică în Împărăţia lui Dumnezeu.

Părintele Dragu mai adaugă că parcurgerea acestei căi au experimentat-o Sfinţii, care ne sunt modele de urmat, răspunzând astfel invitaţiei Mântuitorului de a-l urma, de a împlini poruncile sale. Prin urmare, şi noi suntem invitaţi să-l urmăm pe Mântuitor, parcurgând cu credinţă, nădejde şi dragoste calea care duce spre Mântuire.

Adevărul este absolut la Dumnezeu

Despre păstrarea adevărului şi trăirea lui în viaţa de zi cu zi se face referire chiar în Vechiul Testament, în Decalog: „Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău”. Mântuitorul însuşi se identifică cu adevărul atunci când spune „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa”. De acea, dacă la oameni adevărul este relativ, la Dumnezeu adevărul este absolut.

În Evanghelia de la Ioan citim că „harul şi adevărul au venit prin Iisus Hristos”. De asemenea, Mântuitorul ne îndeamnă să trăim în adevăr şi să mărturisim adevărul, pentru că „adevărul ne face liberi”. Înţelegem aşadar că trăind în adevăr trăim de fapt în duhul lui Dumnezeu, opusul adevărului fiind minciuna, despre care se spune în Sfânta Scriptură că vine de la diavol.

În epistola către corinteni, Sf. Apostol Pavel spune că „Dumnezeu nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr”. Tot acolo suntem sfătuiţi astfel: „Lepădându-ne de cele ascunse şi ruşinoase, să nu umblăm întru viclenie, nici să prefacem cuvântul lui Dumnezeu, căci numai prin arătarea adevărului ne facem pe noi înşine cunoscuţi în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor”, spune preotul Ion Dragu despre adevăr.

Viaţa este un dar

"Eu am venit ca lumea viaţa să aibă şi din belşug să aibă", se menţionează în Evanghelia după Ioan.

Viaţa este bunul cel mai de preţ pe care Dumnezeu l-a dăruit omului şi timpul în care să se pregătească pentru mântuire şi dobândirea vieţii veşnice. ”Eu sunt învierea şi viaţa. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi”, se arată în Evanghelia de la Matei, referindu-se la viaţa veşnică.

În esenţă, din expresia "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa" trebuie să înţelegem că doar prin credinţă şi încredere în cuvântul mântuitor al Fiului lui Dumnezeu vom reuşi să trecem peste toate încercările pe care ni le oferă viaţa.

Vă mai recomandăm:

De unde vine expresia „România, Grădina Maicii Domnului“. Cine a făcut-o celebră şi ce legătură are cu minunea din stejar

Despre România ca grădină a Maicii Domnului s-a vorbit mai ales în ultimii 15 ani, după vizita la Bucureşti a Papei Ioan Paul al II-lea. Teritoriul ţării noastre este asimilat însă Grădinii Maicii Domnului de mai bine de cinci secole.

De unde vine expresia „a bate în lemn“ - explicaţiile specialiştilor. Cum cheamă oamenii spiritele zeilor pentru a alunga o nenorocire

Românii sunt oameni superstiţioşi. Cine nu a bătut în lemn atunci când a încercat să alunge spiritele rele? Dar de unde vine această expresie?

De ce „dăm ortul popii” - semnificaţia obiceiului păgân de a pune monede în mâna mortului şi cum a ajuns să fie respectat de creştini

Expresia „a da ortul popii”, folosită atunci când spunem despre o persoană că a murit, îşi are rădăcinile în Evul Mediu, însă în limbajul românesc a pătruns în secolul al XVII-lea. Întrebuinţată în special atunci când cineva moare, „a da ortul popii” este o expresie plastică, mai puţin plăcută şi care face referire la o monedă de valoare mică, prin care se plătea o taxă preotului care oficia ritualul de înmormântare.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite