Ce este Boovie, fenomenul naţional care a apropiat elevii de lectură. Festivalul a devenit internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Boovie s-a bucurat de o largă participare FOTO: Facebook/Boovie
Festivalul Boovie s-a bucurat de o largă participare FOTO: Facebook/Boovie

Iniţiat în urmă cu şase ani într-un liceu din Focşani, concursul prin care elevii erau îndemnaţi la lectură, pe care să o transpună apoi, cu ajutorul multimedia, într-un trailer, a devenit fenomen şi a luat amploare la nivel naţional, ba chiar internaţional

Din nevoia de a-i determina pe elevi să citească, profesoara Carmen Ion, de la Colegiul Naţional Pedagogic "Spiru Haret" din Focşani, a iniţiat la nivelul liceului unde predă, în urmă cu şase ani, un concurs de de book-trailere, denumit "Boovie" (de la Book-carte şi Movie-fim), competiţia transformându-se într-un proiect de educație integrată.

Practic, elevii participanţi în proiectul profesoarei au avut de combinat lectura cu abilitățile și mijloacele multimedia. În ideea că ar putea să le deschidă orizonturile şi să-i determine să-şi asume lectura ca act motivat intrinsec, Carmen Ion le-a propus să citească nişte romane şi apoi să le transforme în trailere. Echipele formate au avut la dispoziţie o perioadă determinată pentru a crea un book-trailer, fapt care a implicat realizarea unui scenariu, împărţirea rolurilor şi sarcinilor de lucru, filmarea, montarea şi editarea video.

Elevii învaţă să citească conştiint

"Scopul principal al acestui proiect este cititul, dar nu oricum, ci acel citit conştient, care este un pic mai mult decât cititul pur şi simplu. Fiind diriginta unei clase de 30 de elevi le-am aruncat în joc cinci cărţi, le-am spus că sunt foarte interesante şi să-şi facă echipe. Asta le-a plăcut cel mai mult, ideea de a lucra în echipă. Apoi le-am făcut un mic regulament cu obligaţia şefului de echipă de a mă informa când se duc să filmeze şi unde anume se duc să filmeze. Ei au început să filmeze, pe urmă şi-au numărat cărţile pe care le-au citit, au pregătit scenariul pentru filme, costumele, pentru mine fiind o surpriză totală. Ceea ce a pornit dintr-o joacă şi din nevoia de a descoperi ceva a ajuns ulterior un festival”, spune Carmen Ion (foto), iniţiatoarea Boovie.

focsani festival boovie

A fost scânteia care a declanşat un adevărat fenomen care avea să se dezvolte, pas cu pas. Anul următor, dintr-o competiţie la nivel de clasă, concursul s-a extins la nivel de liceu, iar în 2018 competiţia a devenit judeţeană, filmul câştigător de la Boovie aflându-se pe agenda renumitului Festival Internaţional de Film de la Cluj Napoca, TIFF. Era anul centenarului României, iar organizatorii au decis ca toate cărţile recomandate pentru concurs să aparţină unor scriitori români.

Din 2019, Festivalul de book-trailere a devenit şi internaţional, prin invitaţia adresată elevilor din Republica Moldova, de a se alătura acestei comunităţi. A fost prima ediţie cu o participare numeroasă, aproape.1000 de elevi şi peste 125 de profesori din mai mult de jumătate din judeţele ţării. Din păcate, a venit anul pandemic 2020, dar în ciuda tuturor restricţiilor, Boovie s-a mutat aproape cu totul  în online. Mai mult decât atât, la competiţie s-au alăturat şi elevii de gimnaziu de la clase a VII-a şi a VIII-a.

Cel mai mare eveniment naţional extraşcolar

Aşa se face că în 2021, Boovie a devenit cel mai mare eveniment educaţional extraşcolar cu participare directă din ţară. Anul acesta s-au înscris în concurs 230 de echipe din 39 de judeţe ale ţării şi au finalizat realizarea în termen a trailerelor 161 de echipe din 27 de judeţe, Republica Moldova, Italia şi Spania.

Citește și: Let’s Boovie!

Ediţia a VI-a s-a derulat în ultimul weekend al lunii august iar elevii s-au putut bucura pe parcursul celor trei zile de festival de mai multe ateliere şi workshop-uri cu invitaţi speciali din domeniul educaţiei, cinematografiei, jurnalismului, precum jurnalista Paula Herlo, fondatoarea Asociaţei Dăruieşte Viaţa, Carmen Uscatu, nume importante din învăţământ precum Doru Căstăian şi Marcel Bartic.

focsani boovie

Marele premiu, în valoare de 5.000 de lei, a ajuns în acest an la Urlaţi, în judeţul Prahova, la Echipa The Hit List a Liceului Teoretic "Brâncoveanu Vodă", pentru trailerul după romanul ”Toată lumina pe care nu o putem vedea”, de Anthony Doerr.

La ediţia din acest an  fost acordate peste 90 de premii în bani, însumând circa 10.000 de euro, precum şi zeci de premii speciale în produse sau trening-uri gratuite,

focsani festival boovie

„Cel mai bine au descris festivalul din acest an chiar participanţii: <<provocator>>, <<emoţionant>>, <<copleşitor>>, <<am trăit trei zile la Focşani, la Boovie, ca intr-o bulă a binelui, îmbibaţi de frumos şi energii pozitive>> .Concluziile finale sunt că trailerele după romanele noi au fost realizate cu un grad mai mare de implicare, produsele au fost net superioare şi echipele s-au focalizat mai eficient şi mai susţinut pe scop”, a menţionat Carmen Ion.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Câştigătoarea premiului "Emmy", mesaj pentru adolescenţi. „Când simţiţi că nu sunteţi suficient de puternici, sunaţi o Paula Herlo sau scrieţi unui jurnalist”

Ediţia Boovie din acest an se va desfăşura sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. "Este o şansă extraordinară acordată tuturor profesorilor şi elevilor"


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite