Cazurile sociale, povara Spitalului Judeţean Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămaşi fără un acoperiş deasupra capului, zeci de oameni ai străzii aleg să se interneze în spital pentru a avea un adăpost . După ce li se acordă îngrijiri medicale minime în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe, cei mai mulţi dintre ei sunt internaţi în una din secţiile unităţii spitaliceşti, şi aşa înglodată în datorii.

Lunar, Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon" este luată cu asalt de oameni ai străzii, care ajung pe mâna medicilor cu diferite afecţiuni, de la hipotermie şi traumatisme până la stare avansată de ebrietate.

De altfel, pentru aceştia spitalul s-a transformat în adăpostul ideal, ce le asigură un pat cald, hrană şi nu în ultimul rând, investigaţii medicale.

„În fiecare lună, vin în jur de patru sau cinci cazuri sociale. Cei care au afecţiuni mai severe sunt internaţi în diferite secţii ale spitalului, de regulă la Psihiatrie, Interne sau Chirurgie", declară Dana Dincă, şef UPU.

Deşi spitalizarea cazurilor sociale, care nu sunt incluse în sistemul asigurărilor de sănătate, „mânăncă" bani frumoşi din bugetul unităţii, până acum nu s-a găsit nicio metodă viabilă de reducere a numărului de internări.

„Se cheltuiesc destui bani, dar nu avem ce le face. Cum văd că e ger, cum vin la Unitatea de Primire Urgenţe. Unii sunt ţinuţi aici câte o zi, alţii internaţi, iar cei care nu sunt în stare gravă sunt lăsaţi să plece. I-am mai trimite la Centrul de Adăpost Temporar, dar şi acolo este supraaglomerat pe timp de iarnă", a declarat Nicolae Moise, directorul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Pantelimon".

Spitalizarea, decontată de CAS

Costul mediu al unei zile de spitalizare este de aproximativ 400 de lei, bani care includ cazarea, hrana, medicamentele şi investigaţiile şi care sunt decontaţi de către CAS.

„Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea decontează Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon" Focşani, pe caz rezolvat, în regim de spitalizare continuă, suma de 1.315 lei. Spitalizarea de zi nu poate depăşi o treime din valoarea unei spitalizări în regim continuu", declară Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.

Datorii de milioane

Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon" a acumulat restanţe către furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare şi medicamente în valoare de aproximativ 7 milioane de lei. Deşi înglodată în datorii, unitatea spitalicească se va ocupa, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, şi de administrarea spitalelor din Vidra şi Dumbrăveni.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite