Cât câştigă şefii de servicii din Primăria Focşani. Fondul de salarii s-a triplat în trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria municipiului Focşani FOTO: Ştefan Borcea
Primăria municipiului Focşani FOTO: Ştefan Borcea

Prin bugetul local pe anul 2021, aprobat în Consiliul Local în luna mai, suspendat de instanţă în iunie şi redevenit activ la finalul lunii iulie, fondul de salarii din Primăria Focşani a fost diminuat cu 30%.

De la aprobarea bugetului local al municipiului Focşani, pe data de 10 mai, şi până în prezent, a existat un scandal permanent între primar şi sindicatul funcţionarilor, pe de o parte, şi majoritatea politică PNL-USR PLUS din Consiliul Local, pe de altă parte, pe marginea cheltuielilor de salarizare din Primăria Focşani.

Totul a plecat de la tăierea fondului de salarii cu 30% pentru personalul Primăriei Focşani, diminuarea fiind de 5.865.0000 de lei din suma de 19.550.000 de lei prevăzută în buget, pentru tot anul, în acest scop.

În şedinţa respectivă s-a argumentat faptul că şefii de servicii sunt plătiţi regeşte, în comparaţie cu simplii funcţionari.

„Domnul director economic din cadrul Primăriei Municipiului Focşani are un salariu de bază de 14.720 de lei. Acelaşi salariu îl au directorul departamentului de investiţii, şefi de servicii şi şefi de birouri. Şefi de servicii 12.650 de lei, iar şefii de birouri 10.810 lei. Pentru cei care sunt simpli funcţionari publici, salariile nu au crescut semnificativ, este vorba despre şefii care primesc practic directive de la domnul primar să facă întocmai împotriva Consiliului Local. Haideţi să vă spun ce a făcut Primarul Municipiului Focşani, cu data de 1 martie sau mai bine zis, luna martie, să nu greşim. A mărit, prin dispoziţie, salariile tuturor şefilor departamentelor din Primăria Focşani”, spunea în luna mai, când s-a votat aprobarea bugetului, viceprimarul liberal Ana Maria Dimitriu.

Cu bugetul la judecată

Diminuarea bugetului  de salarii cu 30% a creat rumoare în Primărie, iar sindicatul funcţionarilor din instituţie, care nu mai funcţiona de ceva vreme, s-a reactivat urgent şi a dat în judecată Consiliul Local, având chiar câştig de cauză la Tribunalul Vrancea, judecătorii considerând că bugetul trebuie suspendat.

„Pentru o informare corectă a opinie publice, dorim să facem câteva precizări:  Salariul mediu net în Primăria Municipiului Focşani este de 4.422 lei, nu de 10.000 lei, aşa cum în mod mincinos s-a afirmat de către PNL Focşani”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Sintax 2010, al funcţionarilor din Primăria Focşani.

Consiliul Local a făcut apel şi sindicatul a pierdut cauza în recurs, definitiv,  la Curtea de Apel Galaţi.

Ce spun declaraţiile de avere

Între timp, pe site-ul Primăriei Focşani au fost publicate declaraţiile de avere ale funcţionarilor instituţiei, de unde rezultă discrepanţa majoră dintre directorii şi şefii de servicii din instituţie şi restul funcţionarilor, care primesc salarii nete mult sub media precizată de sindicat, adică 3.000 sau 3.500 de lei net.

De menţionat că din anul 2017, salariile şefilor de servicii au crescut spectaculos. Vorbim de cel puţin 15 directori executivi şi şefi de servicii din departamente precum cel economic, investiţii etc care anul trecut au avut venituri nete de 110.000 de lei, 115.000 lei, 117.000 lei, adică foarte aproape de 10.000 de lei net/lună.

Aceiaşi şefi de servicii aveau în urmă cu patru ani venituri cu mult mai mici, între 50.000-60.000, care au crescut exponenţial, odată cu triplarea fondului de salarii într-un timp nu foarte mare.

Astfel, dacă în august 2016 Primăria Focşani avea un fond de salarii de 489.588 de lei lunar, acesta a crescut în martie 2017 la 774.879 lei, apoi la 978.464 în martie 2018, la 1.189.000 lei în decembrie 2019, la 1.316.000 lei în martie 2019. Anul trecut, în martie, fondul de salarii a ajuns la 1.428.000 lei lunar iar momentan Primăria Focşani plăteşte pentru salarii 1.561.000 de lei în fiecare lună.

Pentru acest an, bani ar mai ajunge pentru salariile lunii august şi o bună part din luna septembrie, dar este de aşteptat ca în Consiliul Local să se ia decizia aducerii înapoi din fondul de rezervă a banilor tăiaţi de la salarii. Asta şi pentru a se preîntâmpina noi conflicte, cum a fost cel din luna iunie, când funcţionarii au refuzat să mai intre timp de câteva zile în birouri, după ce salariile au fost întârziate cu două săptămâni.

Cum e la Oradea

Pentru că municipiul Oradea a fost adus mereu în discuţie în şedinţe de Consiliu Local atunci când s-a vorbit de un oraş cu o dezvoltare spectaculoasă, prin investiţiile din ultimii ai, este de menţionat că în primăria aflată în partea de nord-vest a ţării salariile şefilor de servicii nu sunt la nivelul celor de la Focşani.

Spre exemplificare,  potrivit declaraţiilor de avere publicate tot pe site-ul Primăriei Oradea, rezultă  că şeful Serviciului Patrimoniu a avut anul trecut un venit de 52.265 lei, arhitectul sef-57.088 de lei, iar şeful serviciului direcţiei economice a încasat un venit anual de 70.647 de lei.

Există şi două sau trei venituri de 100.000 de lei, încasate de şefi de servicii care probabil au avut rezultate în atragerea de fonduri europene.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Bugetul Focşaniului, votat la a treia încercare. Salarii diminuate cu 30% pentru funcţionarii din Primărie şi cu 50% la Poliţia Locală VIDEO

Consiliul Local Focşani, dat în judecată de sindicatul funcţionarilor pentru tăierea salariilor angajaţilor

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite