Birocraţia distruge o clădire în care statul a investit 5,5 milioane de lei. Cât mai trebuie pentru terminarea ei

Birocraţia distruge o clădire în care statul a investit 5,5 milioane de lei. Cât mai trebuie pentru terminarea ei

Corpul "B" al Eurogării din Focşani, abandonat din 2007  FOTO: Ştefan Borcea

Consiliul Judeţean Vrancea aşteaptă de peste un an şi jumătate un răspuns de la Ministerul Transporturilor pentru a putea trece în domeniul public al judeţului şi prelua o clădire care trebuia terminată în 2007, dar care a fost abandonată de ani buni şi care se degradează pe zi ce trece.

În anul 2004, când s-a dat în folosinţă şi noua Eurogară din Focşani, care a costat şase milioane de euro, investiţie a Ministerului Transporturilor, a mai existat un proiect care prevedea şi construirea unui corp B, apropiat ca design de clădirea Eurogării.

Acest corp de clădire, desfăşurat pe o suprafaţă de 1.500 mp, trebuia finalizat în anul 2007 şi ar fi trebuit să găzduiască spaţii tehnice şi laboratoare pentru personalul Regionalei de Căi Ferate Galaţi, de care aparţine şi Staţia Focşani, dar şi mai multe spaţii comerciale la parter.

Doar că lucrările la această construcţie, apreciate la acea vreme ca fiind executate în proporţie de 85%, au fost sistate la începutul anului 2007, constructorul, SC Valahorum SRL, aparţinând omului de afaceri Dumitru Bucşaru, informând statul că nu poate continua lucrările pentru finalizarea Corului B. De fapt, acesta constatase faptul că nu a cuprins în oferta la contract materialele aferente lucrărilor neexecutate, aflându-se astfel în imposibilitatea de a susţine financiar valoarea acestora.

De menţionat că până la acel moment, Ministerul Transporturilor a investit aproximativ 5,5  milioane de lei în clădirea lăsată acum abandonată, fiind deschisă o acţiune în instanţă pentru care nu există încă o soluţie, firma Valahorum fiind în insolvenţă.

Pentru că de 13 ani imobilul se degradează de pe o zi pe alta, izolaţia de la acoperiş fiind deteriorată, autorităţile locale din Vrancea au venit cu ideea preluării în administrare a clădirii, pentru serviciile din subordine, mai ales că proprietarul ei nu o mai doreşte.

Aleşii judeţeni au făcut încă din luna mai a anului 2019 o solicitare către administratorul clădirii, Ministerul Transporturilor, pentru trecerea imobilului în domeniul public al judeţului Vrancea şi administrarea Consiliului Judeţean, dar de un an şi şapte luni răspunsul se lasă aşteptat. O hotărâre de Guvern ar fi rezolvat acest aspect.

Noua conducere a Consiliului Judeţean spune că există disponibilitate din partea Ministerului Transporturilor de a ceda clădirea.

„Consiliul Judeţean Vrancea a iniţiat procedurile pentru preluarea Corpului B din staţia CF Focşani. În prezent, conducerea administraţiei judeţene este in tratative cu Ministerul Transporturilor, pentru trecerea acestui imobil din  domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Vrancea şi administrarea CJ Vrancea. CJ Vrancea aşteaptă un răspuns în acest sens de la Ministerul Transportului. După ce va fi preluata de CJ, clădirea urmează să fie reabilitată, pentru a i se putea da o destinaţie, respectiv sediu administrativ, costurile fiind estimate la circa 4 milioane de lei”, ne-a precizat Mihaela Gîrleanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Vrancea.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Clădiri care au adăpostit figuri legendare, lăsate să se prăbuşească

FOTO Cocheta gară de odinioară a Focşaniului, monument de patrimoniu, a fost demolată şi transformată într-o Eurogară care nu mai are călători

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările