Avocata care apără voluntar de 8 ani femeile abuzate. „Există o mentalitate colectivă în care femeia trebuie să se supună agresiunilor soţului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Viorica Puşcaşu este avocatla Focşani
Ana Viorica Puşcaşu este avocatla Focşani

Colaborează de opt ani cu Centrul Maternal din Focşani şi apără pro bono femeile agresate fizic de către parteneri.

Ana Viorica Puşcaşu este, de 16 ani, avocat în Baroul Vrancea. Pentru că s-a specializat pe probleme de dreptul familiei, de opt ani apără femeile abuzate, în calitate de voluntar al Centrului Maternal Vrancea, instituţia în subordinea Direcţiei Pentru Protecţia Copilului. 

În acest centru ajung mamele care au copii, agresate de partenerii lor, femei care nu au unde să se ducă şi nici nu se pot întreţine. În cei opt ani de când se ocupă de aceste situaţii, prin mâinile sale au trecut foarte multe cazuri disperate din care şi-a dat seama că implicarea socială a statului este extrem de minimă.

Practic, cele mai multe dintre femeile asupra cărora soţii sau concubinii au exercitat acte de violenţă nu au o alternativă de a începe un nou drum după ce pleacă din Centrul Maternal, marea lor majoritate ajungând să revină în domiciliul conjugal ostil, de unde o iau de la cap cu umilinţele.

“Majoritatea provin din mediul rural, muncesc cu ziua şi sunt dependente material de partener, iar el dispune de ele cum doreşte. Există o mentalitate colectivă în care femeia trebuie să se supună agresiunilor fizice şi verbale ale soţului, iar de cele mai multe ori această idee este indusă de mame şi soacre, care la rândul lor au avut de suportat umilinţe”, ne spune Ana Viorica Puşcaşu.

Potrivit avocatei, în momentul de faţă şederea în Centrul Maternal nu poate fi mai lungă de şase luni, iar după această perioadă “Dumnezeu cu mila”. De asemenea, autorităţile locale, referindu-ne aici la primari şi la asistenţii sociali nu se implică în aflarea cazurilor unde agresivitatea în familie este crescută, iar organele de poliţie nu urmăresc cum sunt respectate ordinele de protecţie instituite de instanţe. Aşa s-a ajuns şi la crime.

“Acum câţiva ani am consiliat o femeie din Slobozia Bradului. Soţul ei era agresiv, a avut ordin de protecţie, iar pe perioada aceasta a continuat să o ameninţe de mai multe ori pe femeia cu care avea trei copii. Atât ea, cât şi familia ei, au anunţat poliţia, care s-a limitat doar să-i atragă verbal atenţia. La două zile după ce a expirat ordinul de protecţie soţul violent s-a dus peste ea în piaţă şi a înjunghiat-o mortal”, ne spune avocata.

Ana Viorica Puşcaşu spune că în străinătate lucrurile acestea sunt bine reglementate, prin brăţări electronice care împiedică agresorii să se apropie de victimă. Iar femeile abuzate sunt ocrotite în centre secrete administrate de ONG-uri, consiliate de psihologi care le arată calea de urmat iar statul vine cu soluţii pentru ca ele să se poată întreţine.

Ana Vioria Puşcaşu ne-a vorbit şi despre cazuri fericite, în care femei abuzate pe care le-a apărat au ales să se despartă de parteneri prin divorţ.

“Dau exemplul a două femei, care şi-au regăsit liniştea. Una şi-a găsit loc de muncă să poată întreţine copiii, alta s-a recăsătorit şi actualul soţ se comportă admirabil cu copiii ei, fiind un adevărat tată. Gospodăria lor a înflorit şi femeia a văzut că poate exista şi o altfel de viaţă după anii de calvar înduraţi lângă soţul agresiv”, ne precizează avocata.

Iar atunci când femeile nu sunt destul de înţelepte pentru a conştientiza că traiul alături de un bărbat violent nu este o soluţie, mai ales când la mijloc sunt şi copii la rândul lor agresaţi fizic şi psihic, chiar copiii sunt cei care pot determina schimbarea necesară.

Ne vorbeşte despre cazul unei femei abuzată frecvent de soţ, care după ce a stat o perioadă la centrul maternal a ales să se împace cu soţul. Copii au fost cei care au pus piciorul în prag, au cerut să meargă într-un centru de plasament tocmai pentru a nu mai fi părtaşi la violenţe. Doi copii foarte buni, olimpici, care astăzi sunt studenţi eminenţi şi care nu ar fi reuşit dacă rămâneau în acel mediu toxic de familie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite