Autorităţile din Focşani amână de şapte ani adoptarea Planului Urbanistic General. Cum s-a delimitat intravilanul oraşului după Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşaniul duce lipsă de spaţii verzi
Focşaniul duce lipsă de spaţii verzi

În Planul Urbanistic General se prevede tot ce înseamnă sistematizarea şi organizarea teritoriului, fiind absolut necesar pentru realizarea oricăror lucrări de interes public dar şi privat.

Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Focşani, care trebuia să fie gata în anul 2010, este departe de a fi terminat. Lucrarea a suportat amânări peste amânări, la fiecare doi ani fiind prelungit valabilitatea PUG-ului vechi.

Autorităţile locale spun că că au apărut noi modificări legislative care obligă la realizarea unei noi  serii de studii necesare în procesul de obţinere a avizelor de la ministerele de resort.

Istoricul Florin Dîrdală a realizat un studiu despre cum s-a organizat intravilanul oraşului Focşani imediat după cel De-al Doilea Război Mondial.

“Încă din trecut, stabilirea intravilanului localităţii noastre a reprezentat o mare provocare pentru autorităţile locale. În vremurile de altădată, acestea reuşeau cu dificultate  să-i determine, pe cei amatori a se stabili  în această zonă, ca   să-şi  construiască  locuinţele personale    în  vatra târgului.  Din lipsa banilor, mulţi achiziţionau terenuri, mai ales pe la periferia târgului, punând autorităţile în fata construcţiilor deja realizate, fapt pentru care oraşul, încet - încet şi-a lărgit aria de locuire, obligând şi organismele locale ca pe lângă impozitele încasate să execute şi mici amenajări edilitare în zonele urbane nou create. După 23 august 1944, instaurarea regimului comunist a adus pe lângă multe neplăceri ceva mai multă stricteţe în ceea ce priveşte respectarea normelor urbanistice. Astfel, a fost întocmită în 1958 prima delimitare clară a intravilanului cu  scara 1: 5.000, un plan realizat de către arhitectul Secăreanu Velizarie şi aprobat de preşedintele Râpeanu T. Anton. Pe acest document  se poate distinge limita intravilanului din acel moment, conform liniei trasate cu roşu, dar şi alte detalii interesante, precum spaţiul verde din acel moment, delimitarea zonei speciale, delimitarea zonei industriale etc. Până la căderea regimului comunist în 1989, legislaţia aspră a acelor vremuri nu a mai permis nici o modificare de perimetru intravilan, pe considerentul că tot terenul disponibil trebuia valorificat din punct de vedere agricol. Singura excepţie a constituit-o cel mai mare cartier al oraşului, anume Focşani Sud, care a fost edificat, din raţiuni industriale, după 1970, la sud de vatra veche a urbei, localitatea mărindu-şi astfel, considerabil, dimensiunea şi populaţia. După anul 1990, Legea 50 /1991 a stabilit noi reguli în ceea ce priveşte regimul autorizaţiilor urbane, fiind permisă construirea în special cu respectarea Planului Urbanistic General, care în ceea ce priveşte oraşul nostru a fost aprobat prin  Hotărârea Consiliului Local nr 36 din 30 martie 2000.  Acestuia  i-a fost prelungită valabilitatea în 2010. Din păcate atât pentru autorităţi, dar şi pentru cetăţenii interesaţi, se pare că un nou PUG aprobat şi întocmit în sensul celui reactualizat ca proiect în 2012  nu va avea prea curând oraşul nostru, din cauze diverse, printre care cea mai importantă o reprezintă, după cum se poate ghici, lipsa spaţiului verde. Oare cum se va rezolva această problemă în viitor. Greu de răspuns la această întrebare?”, concluzionează Florin Dîrdală.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite