APIA pune în dificultate viticultorii care reînnoiesc plantaţiile cu fonduri europene. Ministrul Agriculturii, chemat să îndrepte lucrurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viticultorii care derulează programe de reconversie a plantaţiilor viticole sunt obligaţi la plata anticipată a furnizorilor care fac aceste lucrări, urmând să-şi recupereze banii la final.

Viticultorii vrânceni care s-au înscris în programul de reconversie a plantaţiilor viticole sunt în pragul disperării, după ce o notă internă a Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) schimbă regulile jocului în timpul jocului.

Nota internă 2175 din 28 mai 2015 completează manualul de proceduri al APIA cu o regulă care nu a existat niciodată în cei peste şapte ani de când se derulează programul de reconversie, în sensul că Agenţia cere acum beneficiarilor să justifice plata către furnizori a lucrărilor de proiectare, pregătirea a terenului, plantări de viţe altoite certificate şi instalarea de tutori şi apoi să se facă decontarea acestora de către stat către beneficiari.

Regulă simplă, îngreunată

Până acum, regula era simplă, în sensul că beneficiarul se înţelegea cu prestatorul de servicii să facă reconversia pe banii acestuia din urmă, urmând să-şi încaseze drepturile la decontarea de către APIA.

„Înainte de efectuarea recepţiei finale la măsura a II-a, inspectorii vor solicita dovada efectuării plăţii pentru facturile aferente primei măsuri neachitate. Întocmirea procesului verbal de recepţie aferent măsurii a II-a se poate face numai după verificarea documentelor care atestă plata tuturor facturilor aferente măsurii I. În cazul în care o factură care atestă cheltuiala efectuată pentru prima măsură, dar este prezentată măsura a II-a, dacă este prinsă o singură dată pentru decontare este considerată cheltuială eligibilă cu următoarea prevedere: întocmirea procesului verbal de recepţie finală atât pentru măsuri I cât şi pentru măsura II se poate face numai după verificarea documentelor care atestă plata tuturor facturilor aferente măsurii respective”, se arată în nota trimisă de APIA.

150 de viticultori afectaţi

De această schimbare a regulilor sunt afectaţi circa 150 de viticultori care au în derulare programe de reconversie cu o valoare de 4,5 milioane de euro.

Viticultorul vrâncean Constantin Gîrboiu (foto), care face reconversie pentru 45 de hectare de vie spune că a fost luat pe nepregătire de această modificare.

image

„Eu am mai făcut reconversie la 100 de hectare de vie şi totul a mers bine. Nu înţeleg de ce au schimbat ceva care mergea bine. Aveam înţelegerea cu firma care face reconversia că-şi va primi banii la decontarea de către APIA. Acum vor documente justificative că am făcut plăţile pentru lucrările din dosar. Am 45 de hectare prinse în reconversie şi îmi trebuie 600.00 de euro pentru plata lor, că aşa ne obligă, să plătim furnizorul înainte. Este suficient că am plătit o garanţie de 500 de euro la fiecare hectar că o să fac reconversia. O să mergem la ministrul Agriculturii să-i arătăm gravitatea problemei”, ne-a declarat Constantin Gârboiu, care lucrează peste 200 de hectare de viţă de vie.

Federaţia Viticultorilor ia atitudine

La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Viticultorilor din Vrancea spun că aceste modificări aduc prejudicii materiale şi financiare viticultorilor, punându-i în imposibilitatea de a continua programul de reconversie a plantaţiilor viticole pentru care România beneficiază de fonduri europene.

„Până acum, recepţiile la Măsura I şi Măsura II s-au efectuat în mod corect, fără a aduce prejudicii fermierilor noştri, ceea ce se poate demonstra cu absorbţia în totalitate şi cu succes a fondurilor europene alocate acestui program. Introducând abuziv  şi în timpul derulării planurilor individuale această nouă condiţie, de efectuare a plăţilor tuturor  furnizorilor şi după acea de acceptare la plată a dosarelor ne pune în imposibilitatea de continuare a Programului de Restructurare şi Reconversie şi de asemenea, este o intervenţie nelegală  a Ministerului Agriculturii şi dezvoltării Rurale în contracte comerciale, civile private, cu termene de plată deja negociate, după decontarea de către APIA a sumelor forfetare din fiecare cerere de plată”, spune Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea, care, împreună cu patronatul Naţional al Viei şi Vinului a redactat o adresă în acest sens către ministrul Agriculturi, Daniel Constantin.

image

APIA zice că se rezolvă

Reprezentanţii APIA Vrancea spune că modificarea are legătură cu un control al Curţii de Conturi, care nu este de acord cu modu cum s-au decontat plăţile până în prezent.

„Este o situaţie care îşi va găsi cu siguranţă o soluţie favorabilă viticultorilor, în două-trei zile, după cum am fost informat de la Bucureşti”, ne-a declarat Petrache Riciu, director adjunct APIA Vrancea.

Viticultorii vrânceni suspectează că în acest caz ar fi şi o înţelegere a marilor producători, care au făcut reconversie a plantaţiilor, în condiţiile de atunci, iar acum nu mai au nevoie de concurenţă. Înfiinţarea unui hectar de viţă de vie pe măsurile de reconversie costă 150.000 de lei, din care subvenţia de la stat şi de la Uniunea Europeană este de 75%, iar beneficiarul plăteşte 25%.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite