Apartamente ANL construite de doi ani, lăsate de izbelişte după ce s-au cheltuit 2,7 milioane de euro. De ce nu au ajuns cheile la chiriaşi

Apartamente ANL construite de doi ani, lăsate de izbelişte după ce s-au cheltuit 2,7 milioane de euro. De ce nu au ajuns cheile la chiriaşi

Din 2016, când au fost finalizate, apartamentele au rămas nelocuite

Statul a plătit în medie peste 26.000 de lei pentru fiecare locuinţă construită în Cartierul Democraţiei din Focşani, unde s-au ridicat 104 apartamente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tinerii care au fost asiguraţi de notabilităţile oraşului că se vor muta în casă nouă chiar de Crăciunul anului 2015 nu mai au vreo speranţă că acest lucru se va întâmpla nici măcar în preajma acestui Crăciun.

Cele 104 apartamente construite de ANL în Cartierul Democraţiei au fost finalizate în cele din urmă la sfârşitul anului 2016, când s-a semnat şi procesul de recepţie, dar ele nu au fost date în folosinţă nici până astăzi.

Primăria Focşani se chinuie de un an şi jumătate să găsească o firmă pentru sistematizarea pe verticală a cartierului, dar toate încercările au dat greş. Trebuie făcute alei, trotuare, locuri de parcare, reţeaua de iluminat stradal.

Deşi lucrarea a fost scoasă la licitaţie de trei ori până acum, niciun constructor nu s-a prezentat la licitaţie. Edilii spun că modificările succesive de salariu minim pe economie au dus la o creştere substanţială a preţului manoperei, astfel că de fiecare dată a fost nevoie de reactualizarea întregii documentaţii, în aşa fel încât oferta să fie în concordanţă cu noile tarife practicate de firme. 

Mai mult decât atât, la începutul verii primarul Cristi Misăilă a promis solemn că în iulie 2018 urmează să se facă repartiţiile. “Primăria Focşani va înmâna cheile de la locuinţele ANL din cartierul Democraţiei  peste 30 de zile”, spunea primarul Cristi Misăilă, într-o şedinţă de Consiliu Local, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Edilul se baza pe faptul că o să împrăştie mai multe maşini cu pietriş, care să ţină loc de alei până se va găsi o firmă de construcţii disponibilă să ia lucrarea de sistematizare, evaluată la aproximativ 600.000 de lei. Între timp primarul a reevaluat situaţia şi a avansat un alt termen: în primăvară. În modul acesta, dacă rămân nelocuite apartamentele se pot degrada, iar Agenţia Naţională de Locuinţe a atras deja atenţia că eventualele reparaţii vor fi suportate de primărie.

Cele 104 unităţi locative, din care 80 sunt garsoniere şi diferenţa apartamente cu două şi trei camere, au costat 12,4 milioane de lei, deci în medie peste 26.000 de euro de locuinţă.

Este de menţionat că multe din persoanele îndreptăţite să primească locuinţe în Cartierul Democraţiei au împlinit de mult vârsta de 35 de ani, vârstă limită pentru a beneficia de astfel de locuinţe, dar autorităţile spun că în cazul lor vor face o derogare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: