Aparatura din spitale este mai degrabă ucigaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sănătatea pacienţilor poate fi pusă în pericol de aparatura depăşită
Sănătatea pacienţilor poate fi pusă în pericol de aparatura depăşită

Cele mai multe echipamente medicale de la spitalele din judeţ nu au mai fost înlocuite de dinainte de Revoluţie. Medicii se plâng de condiţiile improprii în care îşi desfăşoară activitatea de ani de zile. Investiţiile făcute în ultimii ani la unele unităţi spitaliceşti nu sunt decât cârpeli şi nu renovări meticuloase.

Dacă în spitalele din Adjud şi Mărăşeşti, de zeci de ani ajunge doar aparatură medicală uzată şi mai puţin echipamente noi, nimeni se aştepta ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon" din Focşani medicii de la majoritatea secţiilor să lucreză încă pe aparatură foarte veche.


Iradiaţi de vechituri


Tărgile fac un zgomot asurzitor atunci când un bolnav trebuie transportat de la un salon la o sală de operaţie, iar trusele şi echipamentele medicale nu au mai fost schimbate de ani buni. După aprobări date pe principiul "merge şi aşa", de ani buni sistemul medical dinVrancea este în moarte clinică.


"Mai sunt şi probleme dar Ministerul nu are bani acum pentru a investi miliarde de lei în echipamente şi aparatură medicală de ultimă generaţie", au spus reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani.
Din cauza aparaturii radiologice foarte vechi din unele spitale, atât medicii, cât şi pacienţii sunt expuşi pericolului de a fi iradiaţi.

Un doctor care lucrează cu un aparat cu raze Roentgen mai vechi de 20 de ani ar putea să se îmbolnăvească mult mai uşor de cancer de colon sau de alte boli.


"Sunt mai multe aparte vechi pentru că un spital ca al nostru nu poate face investiţii aşa de mari. Doar ministerul ar putea să dea miliarde de lei pe un asemena aparat. De cele mai multe ori, în spitalele mai mici ajunge aparatura veche din unităţile din oraşele mari.


Noi trebuie să le înlocuim anumite piese pentru ca aparatura să fie în limita normală a radiaţiilor"
, ne-a spus Claudiu Zară, directorul spitalului Adjud.
În lipsa banilor pentru echipamente noi, unele dintre aparatele medicale sunt cârpite cu piese luate la mâna a doua.


Conturi blocate


Directorul Spitalului de Urgenţă dn Focşani recunoaşte că unitatea pe care o conduce este în colaps financiar, situaţia fiind cea mai gravă din ultimii 20 de ani.

"Chiar dacă am contestat decizia blocării conturilor în Trezorerie, nu avem nicio şansă de a câştiga procesul. Dacă nu ne vom plăti datoriile, va fi o situaţie extrem de grea. Peste 400 de firme stau la uşa spitalului şi ne presează să le achităm facturile.


Multe dintre firme au şi câştigat în instanţă şi trebuie să dăm banii. Datoriile se ridică la peste 20 de milioane de lei
", a spus Nicolae Moise, directorul Spitalului de Urgenţă Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite