ANALIZĂ ADEVĂRUL DE SEARĂ/Harta drumurilor morţii din sud-estul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, 138 de oameni au murit pe şoselele din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău. Alte peste 1.000 au fost schilodite, iar pagubele depăşesc cinci milioane de euro. Chiar dacă statisticile arată că numărul de accidente este în scădere, pe şosele se moare în continuare. Tributul plătit: un mort pe săptămână, în fiecare judeţ.

Potrivit statisticilor Poliţiei, anul 2010 a fost unul „mai bun" decât 2009 în privinţa tragediilor de pe şosele. Numărul de accidente şi de morţi au scăzut cu circa 10%, însă nu se poate spune că situaţia este grozavă. Nu de alta, dar în fiecare din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea a murit, pe şosele, cel puţin un om în fiecare săptămână.


Galaţi: DN 25, drumul morţii
În decursul anului 2010, şoseaua pe care s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere este DN 25, pe porţiunea Drăgăneşti şi Umbrăreşti. Aici au existat nu mai puţin de 48 de evenimente rutiere soldate cu victime omeneşti, adică o treime din totalul la nivel de judeţ.

„În anul 2010, dinamica accidentelor grave a fost descrescătoare, însă rămâne îngrijorătoare, înregistrându-se 163 evenimente rutiere, 50 persoane decedate şi 133 răniţi grav", a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
În oraşul Galaţi, strada Brăilei este punctul nevralgic. Aici au fost semnalate 28 de accidente soldate cu victime.

Brăila: E 584, calea sângelui

În 2010, Drumul European care face legătura între Brăila şi Slobozia a preluat locul fruntaş în ceea ce priveşte numărul de accidente din zonă. Poliţiştii de la Serviciul Rutier spun că zona cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu pierderi de vieţi omeneşti a fost porţiunea de drum cuprinsă dintre Vărsătura şi Trei Movile.
Nu mai puţin de 55 de oameni au murit în accidente rutiere la Brăila în 2010.


Buzău şi Vrancea: E 85, şoseaua groazei
Zeci de morţi şi sute de răniţi. Sunt urmările accidentelor de circulaţie produse pe şoselele din judeţul Buzău pe parcursul anului trecut. Arterele cele mai periculoase sunt E 85 şi DN 1 B care face legătura între Buzău şi Ploieşti.

image


În 2010 pe raza judeţului s-au produs 545 de accidente de circulaţie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 67 de persoane, iar alte 688 au suferit vătămări corporale.
Cel mai grav accident de circulaţie din Buzău s-a produs pe trecerea de pietoni din cartierul Orizont. Atunci o femeie de 30 de ani împreună cu fiica sa de cinci ani au fost spulberate chiar pe zebră de şoferul unui BMW în vârstă de 27 de ani. Mama a decedat pe loc, iar fetiţa câteva ore mai târziu în braţele medicilor.


În Vrancea în 2010 campionul accidentelor a fost E85, în fapt drumul pe care au fost înregistrate cele mai multe accidente din ţară, alături de DN 7 şi DN 1. Pe acesta au fost înregistrate 83 de accidente grave în care 35 de persoane şi-au pierdut viaţa iar alte 72 de persoane au fost rănite grav.


Cel mai grav accident a avut loc în luna aprilie la ieşirea din Focşani spre Garoafa când Marieta Gabriela Barbălată, de 19 ani, din Gologanu a murit alături de tatăl său în vârstă de 54 de ani, pasager pe scaunul din dreapta.


Potrivit IPJ Vrancea, anul trecut 56 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere ce au avut loc pe teritoriul judeţului iar 209 persoane au fost rănite grav. Numărul accidentelor rutiere grave se ridică la 229 de accidente grave şi 276 accidente uşoare. Numărul răniţilor uşor este 411.


Ucisă de o şoferiţă aflată la prima lecţie de condus
Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, la Brăila, în ziua de 17 iulie a anului trecut. Atunci, o femeie de 28 de ani aflată pe biciclistă a murit după ce nu s-a asigurat şi a schimbat brusc direcţia de mers. A ajuns sub roţile unei maşini de şcoală. Şoferiţa în devenire era la prima sa lecţie de conducere în trafic, iar experienţa a marcat-o definitiv şi a determinat-o să renunţe la planurile de avea carnet de conducere.


„Sunt şi acum marcată de accidentul de atunci, nu pot să-mi explic de ce a trebuit să mi se întâmple tocmai mie aşa ceva", ne-a declarat Lidia Roman, cea care care se afla la volanul maşinii-şcoală.


Potrivit reprezentanţilor Poliţiei. caauzele cele mai frecvente care conduc la tragedii rutiere sunt: traversările neregulamentare, viteza excesivă, depăşirile, prioritatea auto-pietoni, precum şi conducerea imprudentă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite