Am mâncat pui „gripaţi”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte mulţi pui am mâncat. Mai ales în timpul epidemiei de gripă aviară. E carnea mea preferată. Mai ales cei crescuţi de mama mea, doamne ce gust au! Nu aş putea trăi fără să mânânc din acea carne gustoasă. Din pricina asta nu am putut niciodată să devin vegetariană.

O colegă de a mea din timpul liceului, avea o glumă în repertoriu. Când voia să spună despre cineva că este urât, spunea că „mănâncă pui”, iar dacă urâţenia depăşea cu mult orice evaluare subiectivă, mai adăuga puiului nişte pene. Nu ştiu dacă ştiaţi despre glumă, dar eu nu m-am luat după ea şi declar iară: „aş mânca în fiecare zi friptură de pui”! Puteţi zâmbi, dar vă poftesc cu drag la masă!

M-am împrietenit cu puii de găină pe vremea copilăriei, când în loc de jucării îi aveam pe ei în curte. Le dădeam să mânânce şi aplicam principiile lui Pavlov până când îi dresam de-a binelea. Erau amuzanţi când alergau după mine, stăteau pe degetul meu sau chiar pe umăr.

Nu am putut participa la sacrificarea niciunei „orătănii crescute în curte”, iar când una din păsările dresate de mine a fost tăiată, am plâns mult, dar tot nu am putut renunţa să mai mănânc friptură de pui crescut de mama, cu mămăligă şi usturoi şi, la sfârşit, un pahar cu vin roşu demisec. Sfârâiau copanele pe grătarul aşezat pe jarul format din coceni. Aroma tinereţii!

După toate aceste arome cum credeţi că m-am simţit atunci când mii de păsări au fost sacrificate, chipurile, că au gripă aviară? La început muri o lebădă, apoi trei stoluri de raţe sau gâşte în Deltă, oops şi doi cocostârci... deci nu e de glumit! Contactul păsării sălbatice cu virusul devine de necontrolat, darămite a celor domestice, de crescătorie sau de curte, nevaccinate? Păi, vă daţi seama săracu veterinar, să parcurgă atâţia kilometri de uliţă, fără şaretă, cu servieta de fiole cu vaccin, doar pentru că o pasăre călătoare a aruncat în timpul zborului un virus în curtea omului? Durere...

Mii de păsări din abatoare exterminate precum „mai ştim noi cine şi când”, concurenţă „extirpată” cu o soluţie albă, bani „pierduţi” sau „câştigaţi”, teorii, practici, panică, securitate sau insecuritate alimentară (care pardon, se poate resimţi zilnic), vopseaua maşinilor sărită de atâtea jeturi de soluţii albe etcetera.

Dacă toţi puii au fost omorâţi, iar toate găinile au fost găsite moarte, în acel an am mâncat cei mai mulţi pui, pentru că puii de la mama mea sunt cei mai sănătoşi şi neatinşi de gripa aviară! Cred că dacă mai ţinea mult isteria, mai găseam şi în alte curţi, multe păsări sănătoase şi cocoşi buni de un borş gustos. Apropos, dacă borşul de cocoş nu are tăiţei de casă şi nu e acrit cu borş de putină, puteţi să-l gătiţi în alt mod. Dar puţin leuştean tocat mărunt deasupra, cred că merge!

Dar oare porcii? Cum pot fi gripaţi? Cu virusul găsit în cloacă? O fi trecut vreo „colonie de şobolani” prin zonă, iar şobolanul şef era purtător de virus? Panică, panică: „astăzi la Bursă ridicăm preţul doar la ouăle de prepeliţă”... „înghiţiţi 8 ouă zilnic şi veţi visa la carnea de porc peste doi ani, când mai scad preţurile la fudulii”... EH! Până atunci oare cât o fi un kilogram de brânză de capră, neafectată de căpuşe?

Boala vacii nebune, gripă aviară, gripă porcină, gripă omenească, pestă ce costă, gripă ce omoară, arme din biologie, chimie, fizică, fenomene, exterminare, insecuritate, BOOM... pentru ce?

Vă rog, ultimul să închidă lumina!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite