Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Federaţia Agricultorilor Fermierul şi Sindicatul Naţional al Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor Propact, Organizaţia Judeţeană Vrancea, au organizat, duminică, 10 noiembrie 2013, la sediul organizaţiei Vrancea din Focşani, strada Republicii nr. 7, Conferinţa anuală de evaluare a evenimentelor din anul 2013 şi de planificare pentru anul 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul, care a întrunit asociaţiile şi sindicatele membre, alte organizaţii afiliate sau simpatizante, a reprezentat un corolar al activităţilor desfăşurate de Federaţia Fermierul şi SNAPT Propact, atât pe plan regional, prin intermediul proiectelor accesate, dar au fost discutate şi problematici care vizează strict activitatea sindicală, în contextul noii Strategii Naţionale de Dezvoltare Rurală.

În prezidiu au luat cuvântul Ginu Costel Toma, preşedinte al Federaţiei Agricultorilor Fermierul, Costel Ichim, vicepreşedinte al F.A. Fermierul şi preşedinte SNAPT Propact, Alexandru Cotea, vicepreşedinte al Federaţiei Viticultorilor Vrânceni, Violeta Chiriac, expert GAL.

Costel Ichim a subliniat că în contextul exerciţiului financiar 2013 – 2014 există o mai bună oportunitate pentru dezvoltarea organizaţiilor membre ale Federaţiei, pentru fermieri în special, şi această oportunitate nu trebuie ocolită.

De asemenea, Ginu Toma a făcut o scurtă prezentare a rezultatelor proiectului pe dialog social, aflat în parteneriat cu CSN Meridian, subliniind că nu s-a făcut decât un mic pas în ceea ce priveşte conştientizarea la nivel de administraţie publică locală şi judeţeană a rolului dialogului social şi că s-au fixat unele premise pentru o mai bună activitate a fermierilor.

Aceste proiecte pot aduce plus valoare, condiţia este că trebuie să se înţeleagă că numai prin asociere le pot accesa, fie chiar în calitate de parteneri.

S-a pus accentul şi pe o mai bună pregătire a fermierilor, tocmai în ideea accesării de fonduri europene,  Alexandru Cotea dând câteva exemple de specialişti care activează şi care se bucură de respectul inclusiv al autorităţilor tocmai pentru nivelul înalt de calificare şi de soluţionare a unor probleme cu care se confruntă agricultura, un exemplu fiind inginerul Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor.

S-a făcut un apel şi către tineri în ideea de a nu abandona activitatea din agricultură, considerată ca fiind singura şansă viabilă de redresare economică a ţării.

La finalul conferinţei, au avut loc unele dezbateri prin care s-au discutat problemele cu care se confruntă fermierii în ceea ce priveşte retrocedările de terenuri agricole şi pădure, hotărârile judecătoreşti emise de instanţe şi lungul drum de punere a lor în aplicare de către instituţiile abilitate, despre abuziva impunere a plăţii contribuţiei de sănătate, despre camerele agricole şi oportunitatea înfiinţării acestui organism în judeţul Vrancea, strict pe criterii non-politice şi doar ca un forum reprezentativ al tuturor fermierilor, alte probleme ale activităţii de sindicat şi au fost înmânate membrilor Federaţiei Fermierul certificatele de absolvire a cursului de delegat sindical. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările