Afaceri de familie în Consiliul Judeţean Vrancea. Firma administrată de mama vicelui dă de mâncare copiilor din trei grădiniţe, iar tatăl verifică grădiniţele

Afaceri de familie în Consiliul Judeţean Vrancea. Firma administrată de mama vicelui dă de mâncare copiilor din trei grădiniţe, iar tatăl verifică grădiniţele

Dragoş Bîrlădeanu, vicepreşedinte CJ Vrancea

Rudele lui Dragoş Bîrlădeanu (PSD), vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, fac afaceri cu statul. Firma Nadria Comex SRL, condusă de mama lui Bârlădeanu, are trei contracte prin care livrează mâncare la grădiniţe din Focşani. Tatăl lui Bîrlădeanu, respectiv soţul administratorului firmei Nadria, lucrează ca inspector la compartimentul de igienă din cadrul DSP, având atribuţii în controlarea grădiniţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Social-democratul Dragoş Bîrlădeanu (38 de ani) este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea din anul 2008. Până să fie angajat în anul 2002, ca funcţionar în Consiliul Judeţean, Bîrlădeanu a fost economist la societatea Nadria Comex SRL, o afacere condusă de mama politicianului, Adriana Bîrlădeanu. Aceeaşi firmă are contracte încheiate cu instituţii de învăţământ din judeţ. Trei din cele cinci grădiniţe cu program prelungit din Focşani primesc hrană pentru copii de la această firmă de catering.

Astfel, la Grădiniţa nr. 16 din Focşani, firma Nadria livrează zilnic 46 de porţii de mâncare (42 pentru copii şi patru la cadrele didactice), costul fiind de 11 lei pentru o porţie. Având în vedere că structura unui an preşcolar este de 177 de zile, perioadă când copiii vin la grădiniţă, rezultă o valoare anuală de aproape 90.000 de lei. O altă grădiniţă care a încheiat contract cu Nadria este Grădiniţa nr. 2 Focşani, unde primesc hrană zilnic 70 de copii, rezultând o valoare anuală de 133.000 de lei pe an. În cazul ambelor grădiniţe, s-a ocolit varianta licitaţiei, încredinţarea contractului fiind făcută „la sugestia părinţilor“, după cum ne-a spus directoarea unităţii.

„Contractul cu firma Nadria a fost făcut la propunerea părinţilor. Grădiniţa are mai mulţi copii, dar nu toţi mănâncă la prânz, că vin părinţii să-i ia acasă. S-a făcut o şedinţă cu părinţii, unde s-a studiat oferta şi comitetul de părinţi a decis în consecinţă. Nu am avut probleme până acum, părinţii sunt mulţumiţi de hrană, care este conformă normelor sanitare“, a declarat Vasilica Isac, directoarea Grădiniţei nr. 2 din Focşani.

Cel mai important contract încheiat de firma Nadria cu grădiniţele din Focşani şi singurul care a respectat procedura licitaţiei a fost cel de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 23, unde sunt înscrişi la hrană 135 de copii, pentru care părinţii lor plătesc 12 lei pentru fiecare porţie de mâncare. Câştigul de la această grădiniţă este de 285.000 de lei pe an. Însumate, toate cele trei contracte dau o valoare de aproximativ 510.000 de lei, puţin peste 115.000 de euro.

Tatăl controlează grădiniţele

Tatăl lui Dragoş Bîrlădeanu, respectiv soţul administratorului firmei Nadria, lucrează ca inspector la compartimentul de igienă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având din acest punct de vedere atribuţii în controlarea grădiniţelor, dar şi al fimelor de catering. „Domnul este asistent pentru igienă şi are atribuţii şi la grădiniţe şi la catering, dar înţeleg că nu merge în controale la firma soţiei, ci ajunge alt inspector. În declaraţia de interese spune că nu face parte din firmă, deci din punctul meu de vedere nu este un conflict“, a precizat Cătălin Graur, director DSP Vrancea.

Părinţii vicepreşedintelui CJ nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, iar vicepreşedintele Dragoş Bîrlădeanu a replicat că nu poate vorbi pentru că este în şedinţă. În Focşani sunt 15 firme de catering. Alte contracte cu grădiniţele din Focşani au fost încheiate de SC Dali Dalimar şi SC Ray Com Mode SRL.

Potrivit datelor de la finanţe, în anul 2014 firma Nadria a obţinut un profit de 227.293 de lei, veniturile fiind în sumă de 607.154 de lei, iar cheltuielile de 379.861. Societatea funcţionează cu cinci angajaţi.

Bîrlădeanu l-a acuzat pe Iohannis că vinde copii

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014, PSD-istul Dragoş Bîrlădeanu a fost filmat la o adunare publică în timp ce le vorbea sătenilor despre „păcatele“ candidatului Iohannis. „Acest Iohannis, înainte să fie primar, a vândut copii în străinătate. Copii din Vrancea, din România, din Vidra, au fost vânduţi în străinătate pe bani grei. Are şase case. Prima casă şi-a făcut-o din banii pe care i-a câştigat de pe urma copiilor vânduţi“, a spus Bârlădeanu sătenilor din Vidra, la inaugurarea unui drum.

La cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din Focşani din 2014, firma Nadria a împărţit mâncare membrilor comisiilor de votare din cele 57 de secţii de votare din Focşani, banii fiind plătiţi prin autorităţile locale de Guvernul României.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările