Afacere controvesată / Judecătorul Toader Tudorel de la Curtea Constituţională vrea să cumpere un teren proprietate a Primăriei Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toader Tudorel vrea să cumpere o bucată de teren pe care a concesionat-o cu scopul să îşi facă un cabinet de avocatură. Judecător la Curtea Constituţională, Toader Tudorel deţine în Focşani un apartament pe strada Pictor Grigorescu şi poate cumpăra concesiunea din dreptul imobilului cu 1904 euro.

În anul 2005, pe vremea când era decan al Facultăţii de Drept din Iaşi, Toader Tudorel a obţinut de la Primăria Focşani o concesiune în suprafaţă de 17 mp, în prelungirea apartamentului, pentru amenajarea unui cabinet de avocatură, aşa cum se face precizarea în contractul 4715/18 martie 2005.

Cabinetul de avocatură nu a mai fost amenajat, apartamentul fiind închiriat, cu tot cu concesiune, unei firme de pază şi securitate din Focşani, pentru 4.800 de euro/an, conform precizărilor făcute în declaraţia de avere.

Între timp, Toader Tudorel a ajuns judecător la Curtea Constituţională a României, iar zile trecute a făcut o solicitare către municipalitate pentru cumpărarea terenului concesionat.

"Am vrut să fac un cabinet de avocatură la Focşani, dar în 2006, când am ajuns la Curtea Constituţională, eram în incompatibilitate. Mandatul meu este până în 2016 şi gândul meu este să fac avocatură după acea perioadă. Anul acesta băiatul meu termină Dreptul şi se va face avocat şi cum suntem legaţi de Vrancea intenţionăm în continuare să facem cabinet. Nu ştiu cât este preţul. Dacă îmi convine cumpăr, dacă nu rămân în concesiune", ne-a declarat Toader Tudorel.

Preţul tranzacţiei pentru cei 17 mp este de 1.904 euro, respectiv 112 euro/mp, conform unui raport de expertiză făcut în 2006.

O afacere discutabilă

Şeful Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Focşani spune că ideea vânzării concesiunilor nu este una fericită pentru bugetul local, în sensul că cel care cumpără terenul îşi amortizează investiţia în patru-cinci ani, câtă vreme concesiunea aduce bani la buget pe termen lung.

„În momente de criză, nimeni nu-şi vinde proprietăţile care te pot ajuta. Susţin că nu trebuiau înstrăinate aceste terenuri", este de părere Meluş Nazîru.


Viceprimarul Vasile Dobre, „artizanul" hotărârii cu pricina, are altă opinie.

„Ideea a fost să sprijinim mediul de afaceri, cei care au magazine la parterul blocurilor să poată gaja cu construcţia pentru a obţine creditare. Astfel, Primăria poate face rost de nişte bani la buget", spune Vasile Dobre.

Din vara anului trecut, de când consilierii locali au fost de acord cu vânzarea concesiunilor, s-au înstrăinat peste 2.600 mp de teren, „afacere" care i-a adus municipalităţii aproximativ 200.000 de euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite