Adevărul e unul singur: PSD+ALDE a tăiat din pensii, ignorând legea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii au fost vitregiţi de indexarea pensiilor
Pensionarii au fost vitregiţi de indexarea pensiilor

O postare a lui Traian Băsescu de săptămâna trecută, pe pagina sa de socializare, privind dijmuirea pensiilor, la propriu, de către guvernul PSD+ALDE în anii 2017, 2018 şi 2019 a dat naştere unor dispute politice în mass-media angajată de partidul-stat, pe bani grei, să manipuleze populaţia în folos propriu.

Pentru a se face mai bine înţeles, fostul preşedinte a venit cu un şir de calcule la milimetru, cum se spune, demonstrând, indubitabil, că guvernarea PSD+ALDE a amputat pensiile românilor încălcând legea.

A făcut-o hoţeşte: prorogând (amânând) aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Pe Dragnea şi geniile minţilor creţe (puse pe bigudiuri) din jurul său, autori ai iluzoriului program de guvernare, îi deranja articolul 102 din această lege, intrată în vigoare de la 1.01.2013, care, la alin (2), stipulează foarte clar: „Valoarea punctului de pensii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”.

La data la care trebuia să între în vigoare legea respectivă (1 ianuarie 2013), valoarea punctului de pensie era de 732,8 lei, corespunzător unui salariu mediu brut de 2 223 lei calculat de Institutul Naţional de Statistică. Se ştie însă că salariul evoluează pe parcursul unui an (susţin acest lucru chiar guvernanţii), aşa că salariul mediu brut are o anumită valoare în ianuarie şi o alta în lunile următoare, până în decembrie. Valoare ce ar trebui luată ca etalon pentru stabilirea punctului de pensie pentru anul următor, care să fie inclus în viitorul Buget al Asigurărilor Sociale de Stat.

Altminteri, este o păcăleală să le spui românilor, la final de an, în atmosferă de colinde, că economia a dat pe dinafară de atâta creştere de când te afli tu, PSD+ALDE, la guvernare (în anii 2017 şi 2018, acum, în 2019), dar când să adopţi Bugetul ASS prorogi (amâni) majorarea punctului de pensie cu jumătate de an (de la 1 iulie, ca în 2018), sau cu 8 luni (de la 1 septembrie 2019), în dispreţul milioanelor de amărâţi: din 4,691 milioane de pensionari, doar 1,381 milioane au o pensie lunară mai mare de 1 200 lei!

Prin neaplicarea legii mai sus invocate, toţi cei 4,691 milioane de pensionari din sistemul public de pensii, dar mai ales cei peste 3,310 milioane de pensionari amărâţi, cu pensii mai mici de 1 200 lei lunar, au fost înşelaţi de guvern cu sume de bani care, conform calculelor matematice ale lui Băsescu, însumează peste 816 milioane de euro numai în anii 2018 şi 2019.

În 2018, de la 1 ianuarie şi până la 30 iunie, pensionarii care primeau echivalentul punctului de pensie (1 000 de lei) au pierdut câte 75 de lei timp 6 luni, iar aceiaşi pensionari care primesc în prezent echivalentul unui punct de pensie (1 100 de lei) pierd din ianuarie până în septembrie 2019 câte 106 lei/lunar. 

Legea nu a fost aplicată în litera şi spiritul ei nici anterior anului 2017 când a fost prorogată de guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Iar Traian Băsescu nu este singurul care a scos adevărul la lumină şi l-a făcut public, spre enervarea celor care au înlocuit legea cu o inginerie diabolică: un punct de pensie este acum de 1 100 lei, dar partidul îl măreşte la 1 280 de lei din septembrie încolo. O generozitate poleită să dea bine la prostime, exact în timpul campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui, în care Dragnea îşi pusese toate speranţele că va ajunge să candideze după siluirea justiţiei pentru albirea dosarului de puşcăriaş. În patru luni rămase din 2019, partidul lui va da. Însă nu cum prevede legea, ci din economiile făcute în cele opt luni în care inflaţia a ros şi suta adăugată la punctul de pensie de la 1 iulie 2018.

Calculele fostului preşedinte nu sunt singulare. Şi alte minţi lucide au pus mâna pe condei şi le-au ieşit aceleaşi rezultate. Un fost senator ardelean, Nicolae Dobra, ne arată, folosind logica matematică (nu pe cea de partid), că, prin neaplicarea Art. 102 din Legea 263/2010, valoarea punctului de pensiile doar aparent înregistrează o dinamică, pentru că, în realitatea,această valoare a fost pervertită. Şi dă un exemplu cât se poate de conform cu legislaţia de bază (Nr. 19/2000, tot modificată şi re-re-remodificată pentru a le ieşi guvernanţilor stamba la cot), lege care, la art. 80, alin (3), stabileşte că „Valoarea punctului de pensie determinat conform prevederilor alin. (1) sau (2) nu poate fi mai mică de 37,5%din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, urmând să crească la 45%.

Un calcul simplu ne arată că dacă legea ar fi fost aplicată în litera şi spiritul ei - şi cu respect pentru grosul pensionarilor de la care PSD+ALDE a obţinut voturile în parlament şi guvernarea – încă din decembrie 2018 ar fi rezultat un punctul de pensie de 1.356,7 lei (37,5% din salariul mediu brut/economie de 3 662 lei). Pentru anul 2019, guvernanţii vor mări punctul de pensie la 1 280 lei, însă abia din septembrie. Evident, din economiile făcute timp de opt luni, împotriva legii.

Să mai viseze cineva că se va ajunge la un punct de pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu brut/economie? Desigur. Naivi se găsesc în toate localităţile unde grosul pensionarilor este format din amărăşteni obişnuiţi cu minciuna precum câinele lui Pavlov când urmăreşte toate mişcările stăpânului de la care aşteaptă o ciozvârtă. Ascultaţi declaraţiile ministrului de resort: Bu(dăi) înainte cu aburelile…Cine ştie câţi pensionari vor mai fi în viaţă atunci când pensiile vor fi dublate faţă de 2019, aşa cum promit cei care nu sunt în stare să respecte ceea ce au votat în materie de pensii din 2000 încoace.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite