Acropole de România. Unde se află mausoleul unei celebre familii de greci care imită templul zeiţei Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mausoleul familiei Chrissoveloni, de la Ghidigeni, a fost construit în anul 1930, dar odată cu venirea comuniştilor la putere a fost profanat.

La aproape 60 de kilometri de Focşani, aproape de graniţa dintre judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi, se află una dintre cele mai impresionante clădiri de patrimoniu.

Este vorba despre conacul Chrissoveloni, de la Ghidigeni, construit în anul 1877 pe moşia cumpărată de renumita familie de bancheri greci Chrissoveloni.

Grecii erau consideraţi genii în domeniul afacerilor, motiv pentru care au fost deţinătorii unei averi fabuloase.

Deşi astăzi se află într-o stare de degradare, castelul păstrează încă farmecul de odinioară, un loc unde aristocraţia de acum mai bine de un secol se retrăgea pentru momente de distracţie unice.

“Construit pe două nivele, în stilul academismului francez, arhitectura palatului aminteşte şi de originea elenă a proprietarului. Acest edificiu, deşi cu o volumetrie simplă a elevaţiei zidurilor, reuşea să impresioneze printr-un ritm vertical asigurat de acoperişurile prismate, înalte şi mansardate sugerând bastioane medievale dacă articularea alertă a plasticii decorative a faţadelor nu ar dizolva parţial severitatea acestora”, descrie palatul Marius Mitrof consilier la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu a judeţului Galaţi.

Imagine indisponibilă

Însuşi regele Ferdinand şi regina Maria veneau frecvent la castel, interesul fiind unul evident. Aici exista primul teren de tenis acoperit din România, dar mai erau şi piscine, teren de popice şi alte locuri de distracţie. În plus, în pădurea domeniului acestei familii bogate se organizau partide de vânătoare de pomină.

Tot în jurul acestui castel s-au ţesut poveşti care mai de care mai picant Marele politician Constantin Argetoianu vorbeşte în memoriile sale despre „petrecerile libidinoase cu surorile Bastache, în odăile palatului” la care lua parte regele Ferdinand.

„Bărbaţii şi cucoanele se încurcau noaptea prin odăi şi prin paturi. Când toate legile morale sunt răsturnate, când oamenii aleargă după oameni să se omoare, când epidemiile, mizeria şi toate privaţiunile care sunt consecinţa lor exasperează nervii şi înteţesc patimile, când promiscuitatea sexurilor impusă de împrejurări răstoarnă barierele materiale ridicate de confortul paşnicelor civilizaţii, când viaţa şi ziua de mâine par iluzii efemere – e natural ca şi criteriile morale să se altereze“, scria Argetoianu.

FOTO: Arhiva familiei Chrissoveloni

Imagine indisponibilă

În timpul Primului Război Mondial, conacul a fost transformat în spital de campanie, iar una dintre infirmierele care avea grijă de soldaţii răniţi pe front era chiar regina Maria.

„Deşi centrul militar era la Iaşi, Regina a vizitat în nenumărate rânduri palatul de la Ghidigeni, unde era înfiinţat un spital de campanie. Exista şi o reţea de ambulanţe numită «Regina Maria». Era şi o organizaţie condusă sub deosebita îndrumare a Reginei şi a lui Jean Chrissoveloni. Amândoi lucrau cu destoinicie şi întotdeauna se aflau acolo unde era nevoia mai mare”, scrie Maria Gudană, autoarea „Monografiei comunei Ghidigeni”.

Însă partea prin care proprietarii au dorit să aducă ceva din Grecia antică pe proprietatea lor este cavoul familiei Chrissoveloni, supranumit şi Acropolele de la Ghidigeni. Acesta a fost construit în anul 1930, de Jean Chrissoveloni, nepotul proprietarului şi este inspirat din templul zeiţei Atena Nike (Zeiţa Victoriei) de pe Acropole.

FOTO: Blog Vrancea Altfel

Imagine indisponibilă

Monumentul este construit din blocuri mari de marmură albă, copiind întocmai acropolele ateniene.
În timpul comunismului, mormintele de la subsolul mausoleului au fost profanate, rămăşiţele părinţeşti ale boierilor fiind aruncate, fără a mai fi recuperate.

Palatul de la Ghidigeni a fost devastat de un incendiu care a avut loc în anul 1935, fiind refăcut cu mare greutate. Conacul a fost confiscat de stat odată cu venirea comuniştilor la putere şi transformat pe rând în sediul de CAP, şcoală.

Din păcate, azi palatul se află într-o stare de degradare, iar moştenitorii familiei Chrissoveloni speră ca într-un viitor apropiat să refacă această clădire încărcată de istorie, pentru a fi redată în circuitul turistic.

Deocamdată, prin refacerea acoperişului, s-a stopat pătrunderea infiltraţiilor, dar investiţia în reabilitarea conacului este costisitoare şi depăşeşte posibilităţile proprietarilor.

Conacul de la Ghidigeni
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite