A murit Tudorel Postolache, economistul care l-a convins pe Ion Iliescu că România trebuie să adere la Uniunea Europeană: „Să-i mulţumim măcar acum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Tudorel Postolache a murit duminică, 16 februarie, la vârsta de 88 de ani. În 1995 a fost şeful comisiei tehnice în cadrul întâlnirii de la Snagov, când toate partidele politice autohtone au semnat un acord vizând pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Academicianul Tudorel Postolache, economistul care a elaborat Strategia realizării economiei de piaţă în România în anul 1990, a murit la vârsta de 88 de ani. Economistul român s-a născut la Focşani la 20 noiembrie 1932.

S-a făcut remarcat mai ales după anul 1990, când a fost director general al Institutului Naţional de Cercetări Economice, dar şi preşedintele Comisiei pentru elaborarea Strategiei realizării economiei de piaţă în România. Analiştii politici şi istoricii îi atribuie lui Postolache meritul de a-l fi convins pe fostul preşedinte Ion Iliescu că România trebuie să adere la Uniunea Europeană. Postolache a fost şeful comisiei tehnice în cadrul întâlnirii în care s-a semnat "Pactul de la Snagov".

Declaraţia de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forţelor politice faţă de strategia naţională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.

"Cu alte cuvinte, este cel care i-a convins şi pe Iliescu&comp s-o lase baltă cu experimentele originale şi cochetăria cu Moscova. În 1995 nimeni nu credea cu adevărat că vom fi primiţi vreodată în UE, în ţară era jale iar în economie reformele structurale dureroase abia urmau să se facă (plus încă o serie de mineriade). Deci s-a pornit la drum cu toate riscurile şi fără garanţii, cum aveau Visegrad 4: noi eram dincolo de frontiera civilizaţională a lui Huntington, la mare modă atunci", potrivit analistului Sorin Ioniţă.

Şi fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a scris câteva cuvinte la dispariţia lui Tudorel Postolache.

"A decedat dl. Postolache, autorul documentelor care au fundamentat «acordul de la Snagov». Să-i mulţumim, măcar acum, şi să continuăm aici, pe pământ, lucrurile bune începute şi de el". Funeriu consideră că acordul de la Snagov a fost punctul de plecare pentru cea mai bună perioadă de dezvoltare din istoria României.

Tudorel Postolache a mai fost secretar de stat, reprezentant permanent şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg (din 12 februarie 1992). În 1974 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi a devenit titular din 1990.

În urmă cu doi ani, lui Tudorel Postolache i s-a dedicat un capitol aparte în galeria personalităţilor vrâncene, fiind lansat un dicţionar dedicat celor 31 de vrânceni membri ai Academiei Române. La vremea aceea era printre ultimii academicieni vrânceni în viaţă.

"Academicianul, economistul şi diplomatul Tudorel Tudorache Postolache s-a născut în Focşani, Judeţul Vrancea, la 20 noiembrie 1932, într-o familie de funcţionari publici. Tudorel Postolache, supranumit părintele «spiritului de la Snagov», este cel care a reuşit să adune şi să «unească-n cuget şi simţiri» adversari până mai ieri ireconciliabili. A urmat cursurile primare la Şcoala nr. 4, desfiinţată între timp, şi pe cele secundare la Liceul Comercial Focşani (1951), astăzi Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”. După absolvirea cursurilor liceale a urmat pe cele ale Institutului de Economie Naţională din Moscova (1955), iar după absolvirea acestora, în 1959, devine doctor în ştiinţe economice. Titlul de doctor l-a obţinut la Facultatea de Economie a Universităţii de Stat „Lomonosov”.  După 1992, a fost de două ori Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg şi o dată în Canada. De asemenea, a fost director fondator al Institutului Naţional de Cercetări Economice, din cadrul Academiei Române şi, în primii 2 ani după 1990, unul dintre reprezentanţii de seamă ai României în CAER, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, creat la iniţiativa URSS în 1949 ca organizaţie economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunităţii Economice Europene", menţionează prof. dr. Alexandra Tătaru, care a scris lucrarea dedicată academicianului vrâncean.

academia
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite