A câştigat pariul cu agricultura cultivând „aur mov“. Plantaţia de levănţică Provence, afacerea de succes a unei tinere din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o comună din Vrancea, unde toată lumea cultivă porumb, o localnică a vrut să facă ceva diferit şi a cultivat lavandă din seminţe originale Provence.

Nicoleta Jinga este o tânără cu spirit de iniţiativă din Focşani, care a reuşit să-şi convingă părinţii să-i cedeze o suprafaţă de teren pentru un experiment în agricultură. În comuna Măicăneşti, unde toată lumea cultivă grâu şi porumb, tânăra a plantat pe o suprafaţă de un hectar levănţică, o cultură nu foarte întâlnită în ţara noastră.

A ţinut neapărat să cultive soiul Provence, foarte popular în Franţa, pentru florile de un mov pătrunzător. Spune că a cumpărat seminţe profesionale din Anglia, le-a plantat, le-a îngrijit, chiar dacă la un moment dat a avut şi probleme cu o boală care a invadat planta şi a pierdut 30% din pepinieră, în final a răzbătut.

“A fost un impact mare pentru oamenii din jur, să vadă că acest câmp devine la un moment dat de culoarea mov. Lavanda este o cultură cunoscută în farmacii, plafar-uri, dar nu şi pe terenurile oamenilor. Se întreţine cu munci manuale şi mai puţin mecanice, cu tractorul. Până acum am făcut cinci-şase praşile manuale, iar la trei săptămâni curăţăm florile să nu avem impurităţi. Este foarte important să nu ne lovim de acest aspect pentru că îngreunează livrarea”, ne spune Nicoleta.

10 lei kilogramul

Dacă în 2015, în primul an de cultură producţia de levănţică a fost extrem de mică, anul acesta câmpul arată splendid. Nicoleta estimează că după jumătate de hectar, care a ajuns deja la maturitatea necesară, va obţine o producţie de 2000 de kilograme de lavandă.

Nu are o piaţă de desfacere asigurată, dar nici nu duce lipsă de clienţi. Foarte multe florării şi chiar unităţi plafar s-au oferit să-i cumpere marfa, despre care ne asigură că este bio, fără nici un tratament chimic. Un kilogram de levănţică în verde costă 10 lei/kg, în condiţiile în care întreţinerea culturii este costisitoare.

image

“Piaţa de desfacere este vastă. Am încercat către florării, pentru buchete. Acum este sezonul lavandei Provence şi peste o lună nu vom mai găsi acest soi, astfel că zilnic fac livrări către florării. Mai fac săculeţi şi perne pentru camere, pentru că oamenii mi-au spus că obţin o stare de calm şi binedispunere având o astfel de pernă în casă, plină cu levănţică”, spune tânăra.

Pe lângă soiul de levănţică mov, Nicoleta a cultivat şi alte şapte soiuri de lavandă de diferite culori, tot pentru a veni în sprijinul florăriilor care solicită aceste flori pentru buchete. Mirosul plantelor diferă de la o plantă la alta, de la un miros suav, către foarte puternice.

Vrea să facă ulei de lavandă

Proprietara spune că planurile sale de afaceri sunt mai vaste, iar în toamnă ar putea să-şi procure o distilerie, pentru obţinerea de alte produse din lavandă.

image

“Mi s-a propus să produc ulei de lavandă. Asta înseamnă să facem un produs finit şi apoi o analiză, să demonstrăm clientului că are parametri normali. Sper ca până în toamnă să cumpărăm o distilărie, să facem ulei şi apă de lavandă. Apa de lavandă ajută foarte mult corpului, ca şi tonifiant. Sunt o mulţime de tratamente benefice pe care le oferă lavanda".

Vecinii ar da porumbul pe lavandă

Vecinii nu au văzut până la Nicoleta cultură de lavandă, dar acum toţi sunt captivaţi de frumuseţea câmpului şi chiar vin cu drag să o ajute la recoltare.

“Eram obişnuiţi cu porumbul, cu buruienile, dar la lavandă îmi place. Mirosul de aici este deosebit şi îl simt chiar şi de acasă. Este foarte frumos. Mă bucur pentru Nicoleta, că este tânără şi văd că vrea să facă ceva în viaţă”, ne-a declarat vecina tinerei.

image

De mare ajutor sunt şi părinţii tinerei, care şi-ar dori ca şi alţi oameni să ia exemplul fiicei lor şi să nu mai plece prin străini pentru a-şi găsi de muncă. Ei recomandă statului să se implice în sprijinirea acestor tineri, oferindu-le suportul pentru o piaţă de desfacere.

“Este o muncă frumoasă, plăcută. Eu îi ajut zi de zi, le-am dat tot concursul. Ar fi bine şi pentru alţi tineri, plecaţi prin străini, să vină în ţară, să-şi muncească pământul lor, nu să ridicăm alte ţări, ci pe a noastră. Dar să ne ajute şi statul. Să ne întrebe ce facem cu cultura asta, unde o dăm. Este mult tineret care vrea să cultive lavandă, dar nu are informaţii şi ajutor de la stat”, spune mama Nicoletei.

Proprietara lanului cu lavandă şi-a propus ca în cel mai scurt timp să organizeze o zi a porţilor deschise, unde vor fi invitaţi toţi cei care vor să se bucure de frumuseţea plantaţiei sale, să culeagă şi să obţină informaţii despre această cultură.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite