Şicane între liderii sindicatelor din educaţie cu privire la cei 160 de euro pe care trebuie să-i primească profesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Tudor, liderul FSL} Vrancea
Emil Tudor, liderul FSL} Vrancea

Liderul FEN Vrancea îi acuză pe cei de la FSLÎ că manipulează cadrele didactice, cerându-le să justifice cu chitanţe cei aproximativ 700 de lei de care va beneficia fiecare cadru didactic prin OUG 58/2014.

Cele două sindicate din învăţământul vrâncean, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ se au ca şoarecele şi pisica. Ultima dispută este legată de modalitatea de plată a sumei de 160 de euro de care va beneficia fiecare cadru didactic prin OUG 58/2014.

În timp ce lidera FEN spune că banii vor fi plătiţi în luna noiembrie, pe statul de plată, liderul de la FSLÎ are o altă opinie.

„În privinţa sumei forfetare din acest an personalul didactic şi cel didactic auxiliar trebuie să ştie că banii, 700 RON, le vor intra în cont la lichidarea din luna noiembrie. Au existat în unele şcoli liste cu personalul care solicită aceşti bani pe fondul unei manipulări demarate de liderii altui sindicat. Oamenii trebuie să ştie că Guvernul, prin intermediul unui program POS-DRU, a alocat aceşti bani fără să fie nevoie de vreo cerere în acest sens si că nu se vor cere justificări pentru cheltuirea acestor bani. Este falsă tensiunea creată anumiţi lideri de la alt sindicat. Să fie clar, vor primi banii cuveniţi tot personalul didactic cu cel puţin o jumătate de norma. Acordarea acestei sume forfetare este reglementată la art. 5 din OUG nr. 58 din 22 septembrie 2014 iar în Ordonanţa 49 sunt definite şi categoriile de personal care vor beneficia de aceşti bani. Este vorba de cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar !”, a declarat Paulina Roşcan, preşedintele SIP-FEN Vrancea.

În replică, liderul FSLÎ , sindicat care reprezintă 80% din cadrele didactice din Vrancea, spune că nu au apărut deocamdată normele metodologice pentru aplicarea ordonanţei de guvern şi că cei 700 de lei de care se vorbeşte nu sunt bani impozitaţi şi nu au cum să fie daţi la lichidare,pentru că la lichidare sunt reţineri de CAS.

„Noi am avut mai multe discuţii cu ministrul Pricopie pe această temă. Ultima dată, pe 3 septembrie, discuţie concretizată apoi prin această ordonanţă de urgenţă. Aceşti bani vor fi plătiţi cadrelor didactice, dar fiind sumă forfetară nu se supune impozitării. Oamenii nu vor fi obligaţi să justifice banii, dar nu pot exista în statul de salarii, pentru că la salarii sunt reţineri la CAS. Vor fi trecuţi pe un decont separat. Important este că lucrul acesta se va întâmpla”, ne-a declarat Emil Tudor, liderul SLÎ Vrancea.


Ce spune ordonanţa de urgenţă 58/22 septembrie 2014?

"Art. V. - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în anul şcolar/universitar 2014-2015 se poate acorda o subvenţie sub formă de sumă forfetară personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat şi universitar de stat, încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată pentru dezvoltare profesională.
   (2) Fondurile necesare acordării subvenţiei prevăzute de prezentul articol în cuantum de echivalentul în lei a 50.000.000 euro se cuprind în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, la capitolul 65.01 "Învăţământ", titlul 56 "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare", după semnarea contractului de finanţare cu autoritatea de management.
   (3) Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice să introducă, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (5) din Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013, cu modificările şi completările ulterioare, modificările ce decurg din aplicarea prezentului articol în volumul şi în structura bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale şi al altor ordonatori principali de credite pe anul 2014.
   (4) Se autorizează Ministerul Educaţiei Naţionale şi ordonatorii principali de credite al căror buget se modifică potrivit alin. (3) să introducă în mod corespunzător modificările în anexele la bugetele proprii şi să le comunice la Ministerul Finanţelor Publice în termen de 5 zile."

Mai puteţi citi:

FOTO Cum au ajuns manualele digitale ale Ministerului Educaţiei la o şcoală de la ţară din Vrancea: „O să facem cu rândul la internet. Baza rămâne scrisul”

În Vrancea, informatizarea a pătruns de mai mulţi ani în majoritatea şcolilor din judeţ, însă învăţătorii din mediul rural, şi nu numai ei, au auzit doar la televizor despre celebrele manuale digitate, fără a avea habar cum să lucreze cu ele.

Respect pentru Educaţie în perioada interbelică: 17% din PIB. Răspunsul: 98% din tinerii care plecau la studii în străinătate reveneau în România

Astăzi, raportul este complet schimbat. Profesorii sunt prost plătiţi, iar tinerii care pleacă la studii în străinătate decid să rămână acolo, întrucât statul român pur şi simplu nu-i vrea şi nici nu are ce să le ofere.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite