Şeful Ocolului Silvic se judecă pentru 1400 de hectare de pădure cu Romsilva, unde este membru în consiliul de administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Duţă
Gică Duţă

Cu toate acestea, ministrul Mediului, Rovana Plumb, consideră că Gică Duţă nu este incompatibil şi că îndeplineşte condiţiile impuse de lege.

Din această vară, şeful Ocolului Silvic Focşani, Gică Duţă, ocupă o funcţie de membru în consiliul de administraţie al Romsilva.

Gică Duţă a fost secretar de stat la Ministerul Pădurilor în anul 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, ocazie cu care şi-a văzut de interesul personal, motiv pentru care  silvicultorul vrâncean, transformat în "samsar" de terenuri, are pe rol mai multe dosare în care se judecă cu Romsilva pentru un teren dobândit în calitate de procurator şi mai apoi de cumpărător al unor drepturi litigioase de la o prahoveancă.

Acesta a obţinut în mod dubios 1400 de hectare de pădure. Concluziile echipei de control a Regiei Naţionale a Pădurilor, care în 2010 l-a verificat pe Gică Duţă în acest caz sunt relevante. „În calitate de funcţionar public, o importantă obligaţie de serviciu era aceea de a păstra integritatea fondului forestier proprietatea publică a statului. A acţionat însă în interes personal", concluzionează Valeriu Georgescu, şef serviciu în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor, într-un raport de control întocmit în august 2010.

De altfel, şi un raport al Curţii de Conturi, publicat la începutul anului 2013, relevă faptul că actualul şef al Ocolului Silvic Focşani ar fi dobândit suprafeţe de pădure mult mai mari decât cele legal cuvenite.

„Acest lucru a fost posibil prin depunerea de cereri la mai multe comisii, solicitând aceleaşi suprafeţe de mai multe ori în numele unor „moştenitori” care nu aveau întotdeauna vocaţie succesorală. Atunci când solicitările nu erau satisfăcute au apelat la instanţe care, de cele mai multe ori, le-au dat câştig de cauză în baza unor documente vechi care atestau proprietăţi cu mult înainte de 1948, a unor expertize tendenţioase şi a unor mărturii false date chiar în afara cadrului procesual”, se precizează auditorii Curţii de Conturi.

Auditorii îl dau exemplu pe Gică Duţă, şeful Ocolului Silvic Focşani şi fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, care ar fi fost împroprietărit prin fals de către conducătorii Primăriei Tănăsoaia.

"La nivelul anului 1948, din fosta moşie VLADNICU stăpânită de MARIA C. PLAGINO şi apoi de CONSTANTIN CRISTOFIL (legatar universal) mai rămăseseră 300 ha pădure cei doi vânzând de-a lungul anilor mari suprafeţe de pădure. Parte din pâlcurile cu vegetaţie forestieră (care nu intrau în categoria păduri) fusese expropriată în baza legilor de reformă agrară din 1921 şi 1945.Moştenitoarea DENISA CRISTOFIL a fost pusă în posesia celor 300 ha pădure însă, după aceasta, reprezentată fiind de DUŢĂ GICĂ, mai întâi în calitate de procurator, apoi în calitate de cumpărător al drepturilor litigioase, a depus la Comisia locală TĂNĂSOAIA şi la Comisia judeţeană VRANCEA notificări prin care mai solicita încă 1480 ha pădure depunând ca document un plan de hotărnicie al moşiei VLADNICU întocmit în anul 1877. După respingerea iniţială a cererii (7.03.2006) comisia locală TĂNĂSOAIA acceptă solicitarea propunândreconstituirea pentru încă 1.043 ha pădure, însă Comisia judeţeană invalidează propunerea. Judecătoria ADJUD dispune, prin Sentinţa civilă nr.743/18.09.2008, reconstituirea dreptului de proprietate pentru 1485 ha pădure în baza planului de hotărnicie din 1877, a unei expertize cu multe inexactităţi şi afirmaţii false şi în baza unei scrisori a Primăriei TĂNĂSOAIA prin care comunică instanţei că este de acord cu reconstituirea pentru suprafaţa de pădure menţionată (nu avea această calitate legală motiv pentru care constituie un abuz) şi că vechiul amplasament este liber (fals–amplasamentul era deja ocupat de proprietari care dovediseră cu acte dreptul de proprietate la nivelul anului 1948). În această situaţie, reprezentanţii legali ai Primăriei Tănăsoaia au comis un abuz prin comunicarea acordului pentru reconstituirea suprafeţei de pădure şi un fals, întrucât amplasamentul era deja ocupat de proprietari. Pe această speţă, s-au desfăşurat mai multe acţiuni judecătoreşti dar, în toate cazurile, nu s-a ţinut seama nici de argumentele comisiei judeţene (intimată) şi nici de cele ale intervenienţilor (persoane care dovedeau cu acte că au devenit legal proprietari ai pădurii). Prin Sentinţa civilă nr.907/2008, dată în Dosarul nr.874/173/2008, aflat pe rolul Judecătoriei ADJUD, rămasă definitivă şi irevocabilă, s-a dispus reconstituirea pe numele lui DUŢĂ GICĂ (în acel moment subsecretar de stat în MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE, care era autoritate centrală pentru silvicultură) a dreptului de proprietate pentru 1.423 ha pădure, deşi, după cum s-a arătat, din moşia VLADNICU, mai rămăsese suprafaţa de 300 ha pădure la nivelul anului 1948 cu care a fost pusă în posesie CRISTOFIL DENISA”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Cu toate acestea, ministrul Mediului, Rovana Plumb, colegă de partid cu Gică Duţă (PSD), este de părere că numirea silvicultorului în consiliul de administraţie al Romsilva nu înseamnă o stare de incompatibilitate.

“Gică Duţă s-a înscris şi a depus în termenul legal documentele solicitate înscrierii la selecţie. În urma evaluării conţinutului documentelor cuprinse în dosar, membrii comisiei au constatat că acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de regulament. Luand în considerare documentele mai sus menţionate, comisia s-a pronunţat în vederea admiterii d-lui Duţă Gică la interviul organizat în conformitate cu prevederile legale. După etapa interviu, avand în vedere rezultatul final obţinut, dl Duţă Gică acumulează punctajul necesar pentru a fi propus membru în ca al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Avand în vedere cele relatate, considerăm că membrii comisiei au deliberat în baza documentelor solicitate şi puse la dispoziţie în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un răspuns trimis de ministrul Mediului deputatului de Vrancea Florin Mihai Secară.

De menţionat că Gică Duţă a depus la dosar şi o declaraţie pe propria răspundere prin care a precizat că nu se află în stare de incompatibilitate cu RNP Romsilva, deşi se judecă şi în prezent în instanţe pentru moşia Vladnicul de la Tănăsoaia.

Mai puteţi citi:

Procuratorul de păduri Gică Duţă, ales în consiliul de administraţie al Romsilva

Curtea de Conturi acuză edilii din Tănăsoaia de fals în împroprietărirea „moşierului” Gică Duţă cu 1423 de hectare de pădure


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite