Şapte vrânceni, trimişi în judecată de DNA în dosarul „Fraudă la Referendum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi au fost informaţi că votul ilegal înseamnă închisoare, unii membri de secţii de votare din Suraia nu au ţinut cont de acest aspect
Deşi au fost informaţi că votul ilegal înseamnă închisoare, unii membri de secţii de votare din Suraia nu au ţinut cont de acest aspect

Aceştia au fost membri ai Biroului Electoral al Secţiei de Votare 287 Suraia şi au fost trimişi în judecată pentru că, spune DNA, "au susţinut demersul infracţional al ministrului Liviu Dragnea, de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării".

Vili Stan, Corina Cristian, Maria Hanganu, Simona Bobocea (fostă Velniţă), Florentin Manole, Sorin Sîngerean şi Ion Totoliciu, care au compus Biroul Electoral al secţiei de Votare 287 Suraia, au fost astăzi trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul „Fraudă la Referendum”, ei fiind acuzaţi de complicitate în acelaşi dosar în care a fost trimis în judecată şi ministrul Liviu Dragnea.

În plus, Vali Stan, care a fost preşedinte la secţia în cauză s-a mai ales cu o învinuire, cea de purtare abuzivă. Potrivit DNA, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Potrivit datelor de la Referendum, prezenţa la vot a fost de 68,4%. Ceea ce a ridicat suspiciuni anchetatorilor este faptul că foarte multe persoane au votat pe listele suplimentare, aproximativ 700 de persoane, iar alte 350 au solicitat urna mobilă, în condiţiile în care cu doar o lună înainte, la alegerile locale, urna mobilă a fost solicitată pentru 78 de persoane.

Astfel, demersul ministrului Dragnea a fost susţinut pe lângă preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Gorj şi Olt şi de cele şapte persoane din Vrancea, „în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

"Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul penal nu a putut să cuprindă, în mod obiectiv, analiza eventualelor infracţiuni comise în secţiile de votare de pe întreg teritoriul naţional, situaţiile descrise şi probate reprezentând numai exemple dintre cele mai relevante din punctul de vedere al procentajului de prezenţă la vot comparat cu media naţională.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de Nicolae-Liviu Dragnea.

Mai puteţi citi:

DNA nu se sperie de comisia parlamentară care anchetează Referendumul şi audiază cetăţenii de la Suraia GALERIE FOTO-VIDEO

Procurorii DNA au revenit astăzi la Suraia să verifice ilegalităţile de la Referendum

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite