Învăţătoare din Vrancea: „Sunt nevoită să-mi iau al doilea job”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salarii reduse cu 25%, navetă şi bani pentru materiale didactice. Profesorii vrânceni care predau la ţară au început să-şi facă calculele înainte de începerea noului an şcolar, iar mulţi dintre ei se văd în imposibilitatea de a supravieţui fără un al doilea job.

Este şi cazul Corinei Guriţă, o tânără de 23 de ani din comuna Obrejiţa, învăţătoare la şcoala din Băleşti.
Zilnic, face naveta cu microbuzul 56 de kilometri, fiind nevoiă să scoată din buzunare nu mai puţin de 200 de lei, aproape jumătate din salariul său.

„Anul trecut mi-a fost decontat transportul şi m-am descurcat cât de cât, dar acum am auzit că nu mai sunt fonduri pentru navetă, aşa că voi trebui să dau lună de lună 200 de lei din salariul meu de doar 600 de lei. O să fie dezastru. M-am gândit să renunţ, dar îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, aşa că cel mai probabil o să-mi mai caut un job cu program după - amiaza", spune Corina.

Elevi navetişti

Nu doar profesorii sunt nevoiţi să facă naveta, ci şi elevii care în urma comasării şcolilor vor fi nevoiţi să bată zeci de kilometri pentru a ajunge la ore.
De exemplu, în comuna Gura Caliţei, şcolile din satele Poieni şi Raşca vor avea lacătul pe uşi în noul an şcolar.

„În 2004 am construit patru şcoli, dar din cauza numărului mic de elevi, cele din satele Poieni şi Raşca vor fi conservate", declară primarul Dragoş Bâtculescu.
Elevii îşi pun însă baza în microbuzul şcolii, mai puţin iarna când drumurile sunt înzăpezite.

„Când e vreme bună ne ducem la şcoală cu microbuzul, dar iarna mai mergem şi pe jos. Plecăm în gaşcă la şase jumătate dimineaţa ca să ajungem la opt", spune Cosmin Cosma, elev în clasa a VI-a.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite