Încă o pupilă a ministrului „Grindă“ numită într-un post-cheie în Vrancea. Cum îi mulţumeşte aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Marchitan şi Ion Ştefan, în campanie electorală pe străzi FOTO: Facebook
Gabriela Marchitan şi Ion Ştefan, în campanie electorală pe străzi FOTO: Facebook

Gabriela Marchitan, membru în biroul Politic al PNL Focşani, va prelua, din 1 septembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Este o susţinătoare activă a ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ştefan.

Gabriela Daniela Marchitan, profesor de matematică titular la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ din Focşani, va fi, începând cu data de 1 septembrie, noul inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Vrancea. Ordinul semnat de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a ajuns în urmă cu două zile, Marchitan urmând să-l înlocuiască în funcţie pe Dorin Cristea, căruia pe 31 august îi expiră mandatul, acesta fiind printre puţinii şefi de inspectorate din ţară care şi-a câştigat postul prin concurs.

Este drept, calitatea sa de tehnocrat i-a creat probleme în timpul guvernelor PSD, fiind de două ori „mazilit“ de la conducere pentru a face loc oamenilor partidului, iar acum a fost „lăsat la vatră“ de guvernarea PNL, care nu i-a mai dat prelungire, aşa cum se va întâmpla cu colegii săi inspectori.

„A venit ordinul, l-am găsit ieri dimineaţă pe fax (n.red. – sâmbătă, 22 august). Cu 1 septembrie, inspector general va fi doamna Marchitan. Nici nu îmi mai doresc să fiu, mă întorc la catedră, la postul meu de la Colegiul Economic «Mihail Kogălniceanu»“, ne-a spus Dorin Cristea.

marchitan

Numirea Gabrielei Marchitan în fruntea Inspectoratului Şcolar Vrancea este una politică, având în vedere activitatea sa pe linie de partid. Nici măcar nu este o surpriză instalarea ca „general“, din moment ce în ultimele luni s-a comportat în instituţie ca fiind adevăratul şef, atât prin mesajele transmise profesorilor, cât şi prin participările la evenimentele unde era implicată instituţia. Aceasta face parte din Biroul Politic al PNL Focşani şi este foarte apropiată de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan.

Serviciu contra serviciu

De altfel, acesta a pus de două ori umărul la numirea profesoarei ca inspector general adjunct, atât în anul 2016, când era deputat, cât şi în 2019, când liberalii au venit la guvernare. Drept mulţumire pentru promovare, Gabriela Marchitan îl ajută pe Ion Ştefan să ajungă primar al municipiului Focşani, fiind prezentă aproape zilnic pe străzi, pentru a strânge semnături de susţinere a controversatului ministru. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în campaniile electorale de anul trecut.

Pe pagina sa de socializare, ministrul Ştefan este nelipsit cu postări legate de activitatea de la minister sau pe linie politică. În anul 2018, Marchitan s-a înscris şi în cursa internă a PNL Focşani pentru funcţia de primar al oraşului, un simulacru de competiţie care nu s-a materializat în nici un fel, întrucât s-a dovedit că majoritatea candidaţilor erau, de fapt, oamenii ministrului care trebuiau să fie mai mulţi la număr, să mimeze disputa internă. Tot pentru activităţile puse în slujba partidului din care face parte, Gabriela Marchitan s-a ales, în vederea apropiatelor alegeri locale din 27 septembrie, cu o nominalizare pe lista de consilieri din partea PNL la Consiliul Judeţean Vrancea, unde i-a fost oferit onorantul loc trei.

marchitan

Ministrul „Grindă“, campionul nepotismului

Gabriela Marchitan este, aşadar,  încă unul din oamenii puşi de ministrul Ştefan în funcţii cheie. Acesta s-a remarcat, în cele nouă luni de când conduce cel mai bogat minister al Guvernului României, prin angajarea mai multor rude în posturi-cheie. Primul care a ajuns la Bucureşti imediat după instalarea Guvernului Orban a fost finul său de cununie, Jan Florin Vasilache, un tânăr medic veterinar, uns consilier personal al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Un alt exemplu de nepotism este promovarea soţiei unui văr mai îndepărtat, Dorina Ştefan, în funcţia de director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Controversată a fost şi numirea nepotului Sergiu Marian Bordea, un simplu funcţionar vamal, în funcţia de director al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, care are în subordine Fiscul şi vămile din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Brăila, Constanţa.

Un alt apropiat al ministrului Lucrărilor Publice a fost numit director la Regionala CFR Galaţi. Este vorba despre Sorin Mihăilescu, cumătrul lui Ion Ştefan, de asemenea membru PNL, care deţinuse până atunci funcţia de şef la Regulatorul de Circulaţie CFR Adjud. De asemenea, Ana Maria Dimitriu, consilier local, considerată în Vrancea mâna sa dreaptă, pe care ministrul Ştefan a împrumutat-o cu 1,4 milioane de lei pentru campania electorală de la alegerile europarlamentare (bani recuperaţi din subvenţia acordată de stat partidelor politice), unde a candidat pe locul 15, a primit în această primăvară un post de consilier la Cancelaria Primului Ministru Ludovic Orban.

La ministerul pe care îl conduce, Ion Ştefan şi-a adus şase oameni apropiaţi din Vrancea, de la secretară şi până la consilieri personali. Nu mai vorbim de numirile politice de la nivelul instituţiilor guvernamentale din Vrancea, unde PNL şi-a pus şefi aproape peste tot, aceştia recunoscând meritele ministrului în promovarea lor.

ion stefan

Ion Ştefan a ajuns în atenţia presei şi prin gafele sale monumentale. A devenit „vedetă“ chiar din prima zi de ministeriat, după ce a fost acuzat că nu şi-a plătit impozitul la casa de 900 de mp din Focşani, despre care a afirmat că a ieşit din greşeală aşa mare. „Nu sunt băiat pretenţios, aşa. La mansard, nu cred că am urcat de două ori pe an, aşa a fost, a greşit constructorul o grindă şi a ieşit mansarda etaj. Dar, asta e viaţa, doar n-oi dărâma casa!“, a explicat Ion Ştefan.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Nepotism dus la rang de artă. Caracatiţa rubedeniilor ministrului „Grindă“, instalată în funcţii înalte pe bani publici

Pupila ministrului „Grindă“ a ajuns consilier la cancelaria lui Orban. Suma uriaşă împrumutată de la demnitar

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite