Împrumut „electoral“ de 15 milioane de euro la Focşani. În câte mandate de primar ar putea fi stins creditul

Împrumut „electoral“ de 15 milioane de euro la Focşani. În câte mandate de primar ar putea fi stins creditul

Primăria Focşani

Primarul Cristi Misăilă, aflat la finalul mandatului, vrea să contracteze un credit de 70.000 de milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor din Focşani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anterior, edilul s-a gândit la o sumă aproape dublă, de 133 de milioane de lei, dar între timp s-a răzgândit, gândind probabil că anul acesta şi-a propus prin  bugetul care va fi aprobat săptămâna viitoare investiţii de 170 de milioane de lei în municipiu. Primăria Focşani are de gând să restituie creditul care va fi luat de la o bancă în termen de 15 ani. Practic, împrumutul va fi rambursat în următoarele patru mandate de primar.

"Noi avem un grad de îndatorare de doar 4,8%, adică foarte mic. Creditul pe care vrem să îl luăm este pentru a ne atinge obiectivele de investiţii începute", potrivit primarului Cristi Misăilă.

În principal, este vorba despre proiecte aflate deja în derulare, despre care se presupune că au avut o sursă de finanţare atunci când au fost aprobate, dar din diferite motive, cum ar fi creşterea valorii lucrărilor, banii s-au tocat.

Se doreşte finanţarea atât a proiectelor cu fonduri europene, prin acea contribuţie proprie, cât şi investiţiile din bugetul local. În total sunt 17 obiective de investiţii, dintre care 20 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectelor europene, după cum urmează: reţeaua de piste de biciclete-241.000 de lei; modernizarea transportului public-814.000, resistematizarea infrastructurii de transport-1,6 milioane de lei; achiziţie mijloace de transport public-935.000 de lei, reabilitare Grădiniţa 18 - 95.400; anvelopare blocuri-5 milioane de lei; reabilitarea sistemului de iluminat public-395.000 de lei; reabilitare sistem de termoficare-11,3 milioane de lei.

Alţi 48 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru reabilitarea Parcului Bălcescu-12,5 miioane de lei; reţeaua de gaze în Mîndreşti-6,2 milioane de lei; reabilitatea piaţetele Teatru şi Milcov-4,5 milioane de lei; refacere instrastuctură străzi-6,4 milioane de lei; terenuri de sport la Liceul cu Program Sportiv-8,5 miioane de lei; extindere cu 12 săli de clasă la Şcoala 3-3 milioane de lei.

Aprobarea împrumutului va fi discutată în şedinţa Consiliului Local din 27 februarie, iar primarul nu are îngrijorări că proiectul nu va trece.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările