Îmblânzeşte viperele pentru venin FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violeta Corduneanu (29 de ani) a învăţat despre creşterea şerpilor pe internet.

Focşăneanca Violeta Corduneanu a absolvit Facultatea de Agronomie în 2007 visând să ajungă inginer agronom. Mai bine de un an a bătut la multe uşi pentru a-şi găsi un loc de muncă în domeniul pentru care se pregătise, însă fără succes.

Mânată de intenţia de a face ceva în viaţă, a „scanat“ cu atenţie internetul, în căutare de idei de afaceri. Aşa a descoperit afacerea cu vipere, pe care a studiat-o în teorie, iar apoi s-a apucat de treabă. „Am închiriat un spaţiu în afara oraşului, l-am renovat, am achiziţionat 20 de vipere de la fermele specializate şi am investit în cuşti şi tot echipamentul necesar. Nu ştiam nimic despre vipere, mai ales că am o teamă colosală de animale. Când am ţinut prima viperă în mână mi s-a derulat toată viaţa prin faţa ochilor“, spune Violeta. Banii, 30.000 de euro, i-a avut de la mama ei care lucrează în Italia.

image
image
image

CLICK aici pentru imagini

Afacerea cu venin de vipere, un produs folosit în industria farmaceutică sau cea cosmetică, nu i-a adus până acum niciun fel de venit pentru că în momentul de faţă nu există o piaţă de desfacere a preţioasei substanţe toxice secretată de vipere.

A fost nevoită să-şi mute activitatea în judeţul vecin, la Brăila, unde colaborează cu alţi crescători. „Dânşii mi-au oferit spaţiul, deci nu mai plătesc chirie, iar eu mă ocup de recoltatul veninului de la cele aproximativ 200 de vipere din crescătorie. Merg la Brăila o dată pe lună doar pentru treaba asta. Cu ajutorul unui cleşte le imobilizez, le presez capul de un pahar special, iar din colţii animăluţului veninul se scurge direct în recipient. Lucrez fără mănuşi, pentru că trebuie să simţi animalul. Eu mi-am păstrat cele 20 de vipere. De la ele recoltez în jur de 4 mililitri de venin pe lună, iar în urma transformărilor la care este supus la Institutul Cantacuzino rămâne în formă solidă un gram“, explică focşăneanca.

Până acum i s-au oferit 400 de euro pe mililitru, însă costul real al veninului este triplu, astfel că deocamdată îl păstrează bine, pentru perioada când va reuşi să scoată un preţ bun pe el.

Accidente minore

„Veninul nostru este de o calitate extraordinară, fapt certificat de analize. În schimb, este greu de obţinut un contract, pentru că firmele farmaceutice au crescătorii proprii, iar ceilalţi au deja furnizori. Nu disperăm însă, sunt o luptătoare şi sunt sigură că într-o zi vom răzbate. Suntem în jur de 100 de crescători de vipere în toată ţara şi vrem să ne constituim într-o asociaţie. Poate, cine ştie, vom deschide o făbricuţă de medicamente“, spune încrezătoare Violeta.

Spune că viperele i-au provocat şi accidente minore, fiind de mai multe ori muşcată, întotdeauna după recoltare, când acestea nu mai aveau venin în glande. Şi-a luat totuşi măsuri de protecţie şi şi-a achiziţionat antidotul, cunoscutul ser antiviperin. Din venin se fabrică medicamente pentru boli precum epilepsie, ulcer, hemofilie, osteoporoză, icter sau chiar cancer.

Intră pe focsani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite