12 martori propuşi de DNA vor fi reaudiaţi în procesul de corupţie al lui Marian Oprişan. Dosarul „Căprioara“ intră în vacanţă până în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan
Marian Oprişan

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au stabilit pentru data de 8 septembrie 2015 ziua judecării dosarului “Căprioara”, dosar soldat cu achitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, în prima instanţă.

După ce luna trecută magistraţii Curţii de Apel Cluj au stabilit un nou termen, la solicitarea unuia dintre inculpaţi de a-şi angaja apărător, azi magistraţii au judecat apelul DNA la dosarul în care principalul învinuit, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost achitat, în luna februarie.

Marian Oprişan a fost audiat circa două ore şi jumătate de instanţa de la Cluj, care a stabilit, la cererea DNA, reaudierea a 12 martori, cu toată opoziţia apărătorilor inculpaţilor.

Vacanţa judecătorească întrerupe pentru mai bine de două luni procesul, fiind stabilit următorul termen de judecată pe data de 8 septembrie.

Învinuirile aduse preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan (PSD), în „Dosarul Căprioara”, de către procurorii anticorupţie, sunt: abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari. Pentru infracţiunea de uz de fals deja a intervenit prescripţia.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în această cauză totul a pornit în anul 2004, când Consiliul Judeţean Vrancea a primit de la Guvernul Năstase 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale. Lucrările, susţin procurorii DNA, au fost atribuite unor firme neeligibile, care şi-au încasat banii, dar care ori nu au lucrat deloc pe respectivele drumuri, ori au lucrat prost.

Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan a fost şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia liderul PSD Vrancea şi familia lui deţin opt hectare de teren. Rechizitoriul mai arată că, în perioada 2003 - 2005, Oprişan ar fi folosit hotelurile "Rucăr" din Soveja şi "Hanul dintre Vii" din Câmpineanca, aflate în patrimoniul CJ Vrancea, pentru organizarea unor acţiuni de protocol, în valoare de 520.000 RON. "Potrivit legii, acesta nu putea să finanţeze respectivele locaţii, decât introducându-le în circuitul public", explică procurorii.

Conform calculelor anchetatorilor, prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat in dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

Achitat în primă instanţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost achitat în primă instanţă, în 6 februarie anul acesta, după circa opt ani de judecată. Potrivit deciziei judecătorului Tribunalului Cluj, Marian Oprişan a fost achitat pentru infracţiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Instanţa a dispus, de asemenea, încetarea procesului penal împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, pentru infracţiunea de uz de fals, în baza art. 396 al 6 C.p.p. rap. la art. 16 lit. f Cpp, care spune că în acest caz "a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică".

„Mulţumesc lui Dumnezeu şi tuturor judecătorilor cinstiţi din România pentru că am crezut mereu în justiţie în această perioadă. Sigur, nu vreau să revin asupra faptului că nouă ani eu nu am făcut o cerere de amânare. Instanţa de fond este cea mai importantă şi am încredere în continuare că magistraţii judecători cinstiţi din această ţară, garanţi ai statului de drept, vor spune adevărul până la capăt”, a declarat, la acea dată, Marian Oprişan, pentru presa centrală.

Vă mai recomandăm:

Oprişan, achitat în procesul de corupţie. „Mulţumesc DNA pentru imensa lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept“

Cine sunt magistraţii care-l judecă pe Marian Oprişan la Curtea de Apel Cluj, în procesul său cu DNA

Cum fuge „hăituitul” Oprişan de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite