Zaibărul de Băileşti, în pericol: „Soiul de viţă de vie a fost compromis“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strugurii au fost distruşi, iar cultura este compromisă
Strugurii au fost distruşi, iar cultura este compromisă

Zaibărul de Băileşti este în pericol acest an, soiul de viţă de vie din care se obţine celebra băutură oltenească fiind compromis de îngheţul de primăvară şi de secetă.

Iulică Anghel, din oraşul lui Amza Pellea, susţine că anul acesta nici 30% din cultura de zaibăr nu a rezistat. Strugurii au fost afectaţi de îngheţul din primăvară, dar şi de secetă. „Anul acesta nu ştiu dacă o să mai putem să facem zaibăr. Soiul de viţă de vie a fost compromis de îngheţul din primăvară, iar după cum vedeţi cultura a fost distrusă. În 2015 cred că am făcut peste 600 de litri de vin negru oltenesc, însă anul acesta nu ştiu dacă o să scot 100 de litri. Strugurii care au mai rămas sunt şi de proastă calitate, aşa că aceasta este situaţia”, a povestit bărbatul.

Strugurii au fost distruşi

Strugurii au fost distruşi din cauza îngheţului şi a secetei

Zaibărul de Băileşti este mândria fiecărui gospodar din zonă. Vinul este scos din damigeană în momentul în care oltenii pleacă în vizită sau au musafiri. Licoarea este neagră, parfumată şi niciodată nu este diluată cu apă. „La mine în vie este mult mai rău. Toată producţia a fost distrusă, iar anul acesta nu o să am absolut deloc zaibăr. La noi licoarea neagră oltenească pe care Nea Mărin i-o ducea lui naşul Pantelică la Bucureşti este valuta forte. Vin oameni din toată ţara să guste măcar un păhărel din vinul negru oltenesc, iar eu nu o să am cu ce să îi servesc anul acesta”, a povestit un localnic din Băileşti.

VIDEO 

Zaibărul de Băileşti a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale. Pentru ca instrumental principal al lui Nea Mărin să nu dispară odată cu trecerea timpului, primarul a înregistrat în anul 2009 marca la OSIM.

Strugurii au fost distruşi

Zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată la OSIM din anul 2009

Zaibărul de Băileşti nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului.     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite