Violonistul care îi cânta romanţe lui Nicolae Ceauşescu trăieşte din mila oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vilonistul familiei Ceauşescu stă ore întregi cu vioara în mână pe stradă pentru a face rost de bani
Vilonistul familiei Ceauşescu stă ore întregi cu vioara în mână pe stradă pentru a face rost de bani

Gheorghe Vedeanu, în vârstă de 75 de ani, din Scorniceşti, Olt, susţine că a fost violonistul de suflet al familiei Ceauşescu. Bătrânul povesteşte că ani la rând i-a cântat romanţe primului om al ţării.

Gheorghe Vedeanu şi-a început cariera de violonist la vârsta de 20 de ani în cadrul ansamblului „Căluşul din Scorniceşti“. Bătrânul povesteşte că aşa a ajuns să îl cunoască pe Nicolae Ceauşescu. „Formaţia din care făceam parte era chemată tot timpul să încânte familia Ceauşescu. De fiecare dată cînd îşi petreceau vacanţa în oraşul natal noi eram acolo. Ceauşescu a fost un om cumsecade, iar de fiecare dată ne întreba dacă avem nevoie de ceva. Îi plăceau mult romanţele, iar tot timpul îmi cerea să rămân peste program şi să cânt anumite melodii“, a spus bărbatul.

Trăieşte din milia oamenilor 

Gheorghe Vedeanu s-a mutat imediat după Revoluţie din Scorniceşti la Băileşti, însă de atunci viaţa lui s-a schimbat la 180 de grade. Din violonistul de sufelt al familiei Ceauşescu a devenit acum bătrânul care trăieşte din milia oamenilor. Câte este ziua de mare stă pe strada Lipscani din Craiova cu vioara în mână pentru a face rost de un ban. „După 1989 formaţia din care făceam parte nu a mai avut acelaşi succes şi s-a destrămat. Fiecare a a fost nevoit să plece pe drumul lui, iar eu am ajuns unde sunt acum. Am o pensie foarte mică şi nu pot să mă întreţin. Decât să cerşesc mai bine fac ce ştiu eu mai bine. Cânt pe stradă pentru un bănuţ. Sunt zile în care nu fac nici măcar un leu, însă asta este viaţa. Recunosc că sunt la vârsta la care nu îmi mai pot găsi un loc de muncă, dar nici nu vreau să mă dau bătut“, a povestit cu lacrimi în ochi bătrânul.

„Am rămas cu amintirile“

Violonistul familiei Ceauşescu vorbeşte cu zâmbetul pe buze despre perioada în care era invitat de primul om al ţării să îi cânte la ureche. „Am rămas cu amintirile acum domnişoară. Nimeni nu îmi poate lua acest lucru. Nicolae Ceauşescu gusta muzica lăutărească bună. De fiecare dată când mă aflam în faţa primului om al ţării aveam emoţii, însă imediat după ce bea un pahar de vin era un alt om. El ştia romaţele de la cap la coadă. Pe 26 ianuarie, Ceauşescu îşii sărbătorea ziua de naştere cu sarmale, mult peşte şi ţuică“, a mai declarat Gheorghe Vedeanu.

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite